Advertisement

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda yerli üretimin desteklenerek ithalatın önlenmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, tarım ve gıdada ihracatın eylülde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 artarak 1 milyar 335,4 milyon dolara, ithalatın da yüzde 15,8'lik artışla 920,1 milyon dolara çıktığına dikkati çekti.

İhracattaki artışın üretimin desteklenmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Tarım ve gıdada 2023'te 40 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için ihracattaki artış hızını yükseltmemiz gerekiyor. Türkiye, tarım ve gıdada olağanüstü bir potansiyeli barındırıyor. İhracatını hızla artırabilir. Rekabet koşulları sağlanırsa, tarım ve gıda ihracatını 40 milyar dolara çıkarmak hiç de zor olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, ihracat desteklenirken ithalata da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, tarımda yerli üretimin desteklenmesi, üretim açığı olan ürünlere ağırlık verilmesi ve ithalatın önlenmesi gerektiğini bildirdi.

Satılan ürün kadar ithalat yapılıyorsa Döviz gelirleri açısından bir anlamı olmadığına işaret eden Bayraktar, "Tarımda yerli üretim desteklenmeli ve ithalat önlenmeli" ifadesini kullandı.

Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:

"2014'te 5,6 milyar dolara kadar çıkan tarım ve gıdada dış ticaret fazlası, 2016'da 5,2 milyar dolara düştü. 2016'nın Ocak-Eylül döneminde tarım ve gıdada 3,2 milyar dolar olan dış ticaret fazlası, 2017 yılının aynı döneminde 2,65 milyar dolara indi. İthalat ile ihracat arasındaki makas kapanıyor. Önlem alınmalı, rekabet koşulları sağlanmalı, ihracat desteklenmelidir."

 

AA