Advertisement

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, "2017 yılının 10 ayında gıda ve içecek ihracatının 8 milyar 715 milyon dolara ulaşırken, ithalat tutarının 3 milyar 942 milyon 971 bin dolar oldu. Gıda ve içecek sanayi, 2017'nin Ocak-Ekim döneminde, 4 milyar 772 milyon 419 dolar dış ticaret fazlası verdi" dedi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, basın toplantısı düzenleyerek; tarım ve gıda sektörü açısından 2017 yılını değerlendirdi ve 2018 yılına ilişkin beklentilerini dile getirdi.

Gıda ve içecek sanayinin, 2017'nin Ocak-Ekim döneminde, 4 milyar 772 milyon 419 dolar dış ticaret fazlası verdiğini söyleyen Kopuz, "Tarım sektörü yılın 9 aylık döneminde  yüzde 3.3 büyüme gösterirken, tarımsal hasıla da, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 137 milyar TL olarak gerçekleşti" diye konuştu.

"TARIMDA BÜYÜME DÜŞÜK KALDI, GIDA SEKTÖRÜ DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİ"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2017 Yılı Üçüncü Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 oranıyla dünyada en yüksek büyümeye imza atarken, aynı dönemde en düşük büyümenin yüzde 2,8 ile tarım sektöründe gerçekleştiğine dikkat çeken Kopuz,"Tarım sektörü yılın 9 aylık döneminde ise yüzde 3,3 büyüme gösterirken, tarımsal hasıla da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 137 milyar TL olarak gerçekleşti" dedi.

Yıllardır dış ticarette fazla veren sektörlerin başında gelen Türkiye Gıda Sektörü'nün, bu özelliğini 2017 yılında da sürdürdüğünü vurgulayan TGDF Başkanı Kopuz, TÜİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; 2017 yılının 10 ayında gıda ve içecek ihracatının 8 milyar 715 milyon dolara ulaştığını, ithalat tutarının ise 3 milyar 942 milyon 971 bin dolar olduğuna işaret etti.

Kopuz, "Gıda ve içecek sanayi, 2017´nin Ocak-Ekim döneminde, 4 milyar 772 milyon 419 dolar dış ticaret fazlası verdi. Özellikle ihracat yaptığımız Ortadoğu pazarında yaşanan sıcak gelişmeler,savaş koşulları ihracatta bir yılda 1 milyar dolar kayba neden oldu. 2018 yılı içerisinde büyüme hedefimiz yüzde 5 ile 7 arasında tutuyoruz. Gıda ve içecek sektöründe yeni ihracat pazarları bularak ürünlerimizi sunmak istiyoruz" diye konuştu. 

 



"TÜRKİYE EKONOMİSİNİ AYAKTA TUTACAK KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ"

Türkiye'nin ette hala ithalatçı konumda olduğunu kaydeden Kopuz, "İthalatın fiyatları regüle etmede bir argüman olduğu gerçektir ama gelecekte hayvancılığı koruma adına regülasyonun doğru şekillendirilmesi lazım. Çiftçiyi, hayvan üreticisini teşvik eden uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Kısa vadede talep fazla olduğu için arz-talep arasındaki dengeyi üretimi destekleyerek yapmak lazım. Türkiye ekonomisini ayakta tutacak olan katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Fındığı, Buğday'ı alıp işlemeliyiz. Buna yönelik sektörün önündeki engelleri aşmalıyız. Sektör temsilcileri kaliteli hammaddeye zamanında doğru fiyatla ulaşmayı ister" dedi. 

TARIM VE GIDADA GÜMRÜKSÜZ İTHALAT

2017 yılında çok tartışılan uygulamaların başında bazı tarım ve gıda ürünleri ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesi ya da sıfırlanmasının geldiğini belirten Kopuz, şunları söyledi: "Tarım ürünleri ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların enflasyona etkisi konusundaki tartışmalara, geçen yıl alınan ithalat kararları da eklendi.

Gıda Komitesi kararları doğrultusunda tarımsal üretim açığı olan ürünlerde fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla gümrük vergilerinin düşürülmesi ya da sıfırlanması yoluyla ithalat kolaylaştırıldı.

Çeşitli tarihlerde yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararları ile canlı hayvan, kırmızı et, tahıl, bakliyat ile hayvan yemleri ithalatında gümrük vergileri düşürüldü ya da sıfırlandı. TMO hububatta, Et ve Süt Kurumu da canlı hayvan ve kırmızı ette gümrüksüz ithalat için yetkilendirildi."

"4.9 MİLYON TON GIDA ÜRÜNÜ İTHAL EDİLDİ"

Fiyatlarda istikrar için tarım ve gıda ürünlerindeki ithalatın, kısa vadeli bir çözüm olarak düşünülmesi gerektiğini aktaran Kopuz, şöyle konuştu: "Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, gümrük vergisinde indirime gidilen ürünlerde Ocak-Eylül döneminde 1.18 milyar dolar tutarında, 4.9 milyon ton gıda ürünü ithal edildi. İthalatın miktar bazında yüzde 80´i, değer bazında ise yüzde 69´u dahilde işleme rejimi kapsamında gerçekleşti. İç piyasada tüketilmek üzere ithal edilen 963 bin ton ürünün parasal tutarı ise 368,7 milyon dolar oldu. Fiyatlarda istikrar için tarım ve gıda ürünlerinde ithalat, kısa vadeli bir çözüm olarak düşünülmelidir. Uzun vadede ise ithalata dayalı politikalar, çiftçimizin yaptığı tarımsal üretime ve bu ürünleri hammadde olarak kullanan gıda sanayinin aleyhine sonuçlar doğurur. Temennimiz, arz açığı olan ürünlerde üretim artışı sağlanması ve ithalata son verilmesidir."