Advertisement

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) 18. Genel Kurulu'nun açılışında konuşan BESD-BİR Başkanı Sait Koca, dünyada kanatlı eti üretiminin 2015'te en fazla üretilen et çeşidi haline geldiğini belirtti.

Geçen yıl dünyada 69,5 milyon ton büyükbaş hayvan eti, 118,2 milyon ton kanatlı eti üretildiği bilgisini veren Koca, dünya piliç eti üretiminde ABD, Çin ve Brezilya'nın üst sıralarda, Türkiye'nin ise 8'inci sırada yer aldığını belirtti.

Türkiye'de et açığının ancak beyaz et ile kapatılabileceğini savunan Koca, "2017'de kırmızı et tüketimi 14,8 kilogramdan 13,2 kilograma düşerken, kanatlı eti tüketimi 23,2'den 24,8 kilograma çıkmıştır. Bu da tezimizin doğruluğunu gösteren en önemli veridir" ifadesini kullandı.

Koca, Türkiye'nin geçen yıl 443 bin 21 ton kanatlı et ihraç ettiğine işaret ederek, Türkiye'nin ayak hariç piliç eti ihracatında 5'inci sırada olduğunu dile getirdi. Koca, "İhracatta da koyduğumuz hedeflere ulaşabilmek için yeni pazarlara ve bazı pazarların geliştirilmesine ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

BESD-BİR'in 18. Genel Kurulu'nun açılışına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ise beyaz et sektörünün ihracat pazarlarını geliştirmesinin önemli olduğunu belirterek, "Çin, çok büyük pazar, burada hala alabileceğimiz mesafe var. Bunu beraber oluşturabiliriz. Suudi Arabistan pazarı ile ilgili beraber çalışabiliriz" dedi.