Advertisement

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uyarılara ve tedbirlere rağmen Türkiye'de gıda israfının önüne geçilemediğini belirtti.

Palandöken, "Türkiye'de bir yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor. Gıda israfını sıfıra indirmek için okul sıralarından başlayarak ülke genelinde kampanyalar yapılmalı ve kamu spotları oluşturulmalı" dedi.

Gıda israfının Türkiye'de ve dünyada çözülmesi gereken sorunların başında geldiğine işaret eden Palandöken, "Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de günde 4,9 milyon, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor. Oysa dünya üzerinde bir dilim ekmek bulamadığı için açlıktan ölen milyonlarca insan var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan kampanyalar sayesinde günde 1 milyon 50 bin adet, yılda 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı. Sadece ekmek israfı azaltılarak yılda 2,8 milyar lira tasarruf sağlandı. Bu da ülkemiz için onlarca okul, hastane, köprü ve yol anlamına gelmektedir. Ülkemizde başlatılan israfla mücadele seferberliğine hep birlikte destek vermemiz gerek" diye konuştu. 

Palandöken, Birleşmiş Milletlere göre, çöpe giden yiyeceklerin dörtte biri kurtarıldığında dünya üzerinde açlığın biteceğine dikkati çekerek, "Dünyada israf edilen 1,3 milyon tondan fazla yiyecek, 2 milyara yakın insanı doyurabilir. Bu yüzden besinleri tüketirken yiyebileceğimiz ölçüde satın almaya özen gösterelim" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de israfın büyük bir kısmının "her şey dahil" otellerde sunulan açık büfelerde gerçekleştiğini savunan Palandöken, "Araştırmalara göre, her şey dahil sistemiyle çalışan otellerde lokantaların 5 katı gıda israfı yapılıyor. Gıda israfının önüne geçmek için her şey dahil sistemine de bir düzenleme getirilmeli" dedi.