Advertisement

Küresel gıda fiyatları geçen ay aylık bazda yüzde 1,1, yıllık bazda yüzde 0,7 arttı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO) yapılan açıklamaya göre, uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatlarının ve ticaretinin takibiyle ölçülen Gıda Fiyat Endeksi, martta bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak 172,8 puan olarak gerçekleşti. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 0,7 artış gösterdi.

Küresel gıda fiyatlarının yükselmesinde iri taneli tahıl ve süt fiyatlarındaki güçlü artış etkili oldu. Mısır, buğday ve süt ürünlerinde gerçekleşen artış, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşle dengelendi.

Buğday, pirinç ve mısır gibi iri taneli ürünleri içeren Tahıl Fiyat Endeksi, martta bir önceki aya göre yüzde 2,7 arttı. Söz konusu artışta ABD ve Avrupa'daki olumsuz hava şartları etkili oldu.

Güçlü küresel talebin etkisiyle tereyağı, peynir ve tam yağlı süt tozu fiyatlarının artmasıyla Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, martta yüzde 3,3 yükseldi.

Şeker Fiyat Endeksi aynı dönemde yüzde 3,4 azalırken, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi çok az bir düşüş kaydederek 156,8 puan seviyesinde gerçekleşti. Et Fiyat Endeksi ise bu dönemde değişim göstermedi.