Advertisement

Çiftçilerin bereket olarak nitelendirdiği mayıs yağmurlarının şiddeti artırınca tarım arazilerini vurdu.

Yurdun farklı bölgelerinden gelen sağanak yağış, dolu, sel, taşkın ve fırtına haberleri hem kentlerde hem de kırsalda ciddi hasarlara neden oldu.

Özellikle son 1 haftada yaşanan doğa afetlerinin haber ajanslarına yansıyan sonuçları özetle şöyle:

İZMİR

İzmir’in Ödemiş İlçesinde aniden bastıran sağanak yağış sonucu oluşan taşkın tarım alanlarını sular altında bıraktı.

Ekili tarım arazileri sel sularıyla dolarken, hayvan damları ve onlarca evde su baskınları yaşandı.

Yağmur suları dere yatağını tıkayınca, çiftçilerin aylardır emek verip ektiği salatalık, mısır, patates, karpuz tarlaları suya boğuldu.

Kaymakçı, Emirli, Ertuğrul ve Kurucuova mahallelerinde hasarlar oluşurken, Emirli Mahallesi Muhtarı Mehmet Tok, tarım arazilerinde zararın büyük olduğunu belirterek, "Tek tesellimiz can kaybının olmaması. Yetkilerden mağdur olan üreticilerimize destek olunmasını bekliyoruz" dedi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de etkili olan dolu yağışı buğday ve sebze tarlalarında büyük zarara yol açtı. Tepebaşı Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri hasar tespit çalışmaları yaptı.

Dolu yapışından ürünleri zarar gören çiftçiler zararlarının karşılanmasını isterken, Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Mahsulü heba olan çiftçimize destek olunmalı. Çiftçilerimizin kredi ödemesi gibi tarihli ödemeler ertelenmeli. Biz üretmezsek ülkemiz aç kalır. İntikal yaptıramama nedenleriyle ÇKS alamadık. Mayıs yağmurları ürünlerimizi strese soktu, bozulmalar oldu büyüyemez hale geldi. Bazı bölgelerde üreticimiz ürününü bozarak yeniden ekim yapmaya başladı” dedi.

SAMSUN

Samsun’un Kavak ilçesinde dün etkili olan dolu, tarım arazilerinde zarara yol açtı.

Dolu nedeniyle meydana gelen hasarın tespiti için çalışma başlatıldı. Zarara uğrayan vatandaşların Kavak Kaymakamlığı'na başvuruda bulunması istendi.

YALOVA

Yalova'da dün sabah saatlerinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle merkeze bağlı Kazımiye köyündeki Kurudere'nin taşması sonucu süs bitkileri ve sebze seraları zarar gördü.

Taşkın nedeniyle seradaki ürünler kadar seradaki malzemeler de hasar gördü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, merkeze bağlı Kazımiye, Kirazlı, Safran ve Hacımehmet köyleri ile Çiftlikköy ilçesine bağlı Sultaniye, 500 Evler Mahallesi ile Kelebek Çayırı mevkisi ve Altınova ilçe merkezinde meydana gelen su taşkınları ve selden dolayı ürün kayıpları oluşan alanlarda hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.

Kazımiye Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüsnü Ayvaz, en az 50 çiftçinin afetten etkilendiğini saöyledi. Ayvaz, “Sadece 5-6 çiftçimizin hasarı 1 milyon lirayı buluyor. Diğerlerinin zararı hasar tespit komisyonları kurulduktan sonra netleşecek” dedi.

Bir başka süs bitkileri üreticisi Erdoğan Sancar da şiddetli ürünlerinde ciddi hasar oluştuğunu aktararak, "Yaklaşık 200 bine yakın satış boyu bitkimiz heba oldu. Zararımız 500 bin liranın üzerindedir" dedi.

BURSA

Bursa’da yaşanan sel felaketi ise Doğancı köyündeki tarım arazilerinde hasara yol açtı.

Merkez Osmangazi ilçesine bağlı köylerde sel nedeniyle binlerce dönüm ekili tarım arazisinin sular altında kaldığı, bölgenin çamurlu ve balçık olması nedeniyle zararın boyutunun henüz tespit edilemediği öğrenildi.

Söz konusu araziler arasında incir, üzüm, zeytin ve şeftali bahçelerinin de bulunduğu kaydedildi.

MANİSA

Manisa'nın Selendi ilçesinde dün öğle saatlerinde etkili olan şiddetli yağış sonucu tarım arazileri zarar gördü. Yaklaşık 2 saat yağan sağanak yağmur sonrası ekipler hasar tespit çalışmalarına başladı.

Yine Manisa'nın Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinde geçen hafta etkili olan dolu üzüm bağlarında zarara yol açmıştı.

KÜTAHYA

Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde, sadece yarım saat etkili olan şiddetli yağmur ve dolu yağışı sele dönüşünce tarım arazileri hasar gördü. İlçede hasar tespit çalışmaları yapıldığı öğrenildi.

ANKARA

Sağanak yağış Ankara Çubuk’taki tarım arazilerini de sular altında bıraktı. Özellikle hıyar ekimi yapılan alanlarda zarar oluştuğu öğrenildi.

ERZURUM

Geçtiğimiz hafta Erzurum'un Karaçoban ilçesinde etkili olan dolu ve sağanak yağış nedeniyle meydana gelen selde tarım arazileri zarar gördü.

Sağanak yağış nedeniyle Hatraç deresi taşarken köylerdeki ekili tarım alanları selden zarar gördü.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com