Advertisement

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçilere Kiralanmasını Sağlayan Düzenleme'yi birlikte tanıttı.

218 bin çiftçiyi etkileyecek projeye göre, hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanmasını sağlanacak.

Bakan Kurum, "Bu araziler eğer belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeyse, hazine arazilerinin rayiç bedelinin tamamı üzerinden doğrudan satabileceğiz. Taksitle ödenmesi halinde ise en fazla 5 yılda 10 eşit taksitte vade farkı alınarak ödenebilecek. Bu araziler eğer belediye ve mücavir alan sınırları dışındaysa, rayiç bedelinin yarısı düzeyinde bu arazileri alabilecekler" dedi.

Vatandaşların, söz konusu bedellerin tamamını peşin ödemek istemesi halinde yüzde 20 indirim yapılacağını duyuran Kurum, "Yarısını peşin ödeyeyim derse yüzde yine 10 indirim yapıyoruz. Taksitli satışlarda ise 6 yılda 12 eşit taksitle yine bu satışları gerçekleştirebiliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz, mera vasfında gözüken ama mera olmayan, atıl ancak kullanılmayan ekonomiye kazandırılması gereken tüm arazileri ki bu süreçte tarım ve orman bakanlığımızla uyum içinde çalışıyoruz" dedi.

PROJE 1 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise 218 bin çiftçiyi etkileyen bu proje için, "Aşağı yukarı 1 milyon insanımızı etkileyen bir proje bu. Devlet vatandaşıyla malını mülkünü paylaşıyor. Sözleşmesiz kullanılan tarım arazileri kayıt altına alınmış olacak. Çiftçi kardeşlerimiz kira bedelini ödeyerek tarım arazilerini ekip biçecek. Bu düzenleme toplam arazilerin yüzde 5’ini kapsıyor. Bunu da kayıtlı olacak hale getirdik ve çiftçi kayıt sistemine bu vatandaşlarımız kayıt olacaklar" dedi.

Bu projenin getirilerinden de bahseden Pakdemirli, "Kullanıcılar arazinin verimini artıracak. Çiftçi bundan sonra isterse araziyi satın alabilecek. Suyuna, sulamasına, traktörüne, daha iyi tohumuna yatırımını yapacak. Ucuz kredi imkanlarından faydalanacak, tarım sigortalarından faydalanacak ve kayıt altına alınan araziler bundan böyle tarımsal desteklerden faydalanacak" diye konuştu.

ECRİMİSİL NEDİR?

Ecrimisil, hazine taşınmazının, idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, idarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminatına deniyor.

- devam edecek -