Advertisement

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Burdur'da kaltıldığı Tarım ve Orman Sektör Toplantısı'nda desteklemelere yönelik açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2018 Temmuz-Ağustos döneminde üretilen 1 milyon 588 bin ton çiğ süt için 119 milyon 21 bin lira çiğ süt desteklemesi ödemesine bu akşam başlıyoruz. Bakanlık olarak üç farklı alanda 972 milyon 436 bin lira destek ödemesi yapmış oluyoruz" dedi.

2018 Eylül-Ekim-Kasım döneminde üretilen süte litre başına 10 kuruş olan desteğin 15 kuruşa çıkartıldığı öğrenilirken, 2 milyon 220 bin ton çiğ süt için 252 milyon 636 bin lira çiğ süt desteklemesinin ödenmesi ile ilgili işlemlere de önümüzdeki hafta başlanacağı kaydedildi.

Alınan bilgilere göre, besicilik yapan 48 bin 400 üreticiye, bakanlıkça ruhsatlandırılan kesimhanelerde kesilen 314 bin 532 büyükbaş hayvan için toplam 78 milyon 790 bin lira besi desteği ödemesi yapılacağı belirtildi.

"İTHALAT AYIP DEĞİL"

"Yaptığım açıklamaları alıyorlar, ortasından, orasından burasından cımbızla istedikleri yere çekiyorlar. Türkiye'nin ne samana ne de buğdaya ihtiyacı var. O zaman niye ithalat yapıyorsun buğdayı?" diyen Pakdemirli, açıklamalarının çarpıtıldığını ifade ederek şöyle devam etti: "Ben de diyorum ithalatı, bu ihracatı yapabilmek için makarna, un fabrikalarımız boş mu kalsın? Bunun için ithalat yapılır. Türkiye'nin 17 milyar dolar tarımda ihracatı var, 12 milyar dolar da ithalatı var. Türkiye'nin 5 milyar dolar fazlası var. İthalatyanlış, ayıp bir şey değildir. Hollanda'nın 80 milyar doların üzerinde ithalatı var. Ama Hollanda'nın tarımıyla övünmeyi biliyoruz. Önemli olan katma değer yaratmak, ihracat yapmak."