Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Mart ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesi yayınladı. Raporda, enflasyondaki düşüşte gıda ve enerji fiyatları belirleyici olduğu belirtildi.

Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşle birlikte enerji maliyetinin önemli ölçüde azaldığı belirtilen Merkez Bankası değerlendirmesinde, yılık gıda enflasyonundaki yavaşlamada taze meyve ve sebze fiyatlarının etkili olduğunun altı çizildi. Taze meyve ve sebze dışı gıda kalemlerinde fiyat artışının hızlandığı ifade edildi.

Hizmet enflasyonunun Mart'ta sınırlı ölçüde gerilediği belirtilen raporda, temel mal grubunda enflasyonun döviz kurunda yaşanan gelişmelerle artış kaydettiğine dikkat çekildi. Çekirdek göstergelerde yıllık enflasyonun bir miktar hızlandığı belirtildi.

TCMB'nin internet sitesinde yer alan Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunun özeti şu şekilde:

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,57 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,51 puan azalarak yüzde 11,86’ya gerilemiştir. Bu düşüşte enerji ve gıda fiyatları belirleyici olmuştur. Enerji fiyatları, Türk lirasındaki değer kaybına karşın, salgın hastalığa bağlı olarak uluslararası petrol fiyatlarındaki sert düşüşle önemli oranda azalmıştır. Gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlamada taze meyve ve sebze fiyatları etkili olurken, diğer gıda kalemlerinin enflasyonu yükselmiştir. Hizmet enflasyonu bu dönemde sınırlı bir oranda gerilerken, temel mal grubu enflasyonu Döviz kuru gelişmelerinin etkisiyle başta dayanıklı tüketim malları olmak üzere artış kaydetmiştir. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu bir miktar yükselirken, eğilimleri görece yatay seyretmiştir.