Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), verilerine göre 4 Ocak'ta toplam swap stoğu 44 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada , yurt içi piyasalarda bankalarla gerçekleştirilen swap işlemlerine ve BIST nezdindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda gerçekleştirilen TL uzlaşmalı vadeli Döviz işlemlerine ilişkin akım ve stok verileri, TCMB internet sitesinde yer alan İstatistikler/Piyasa Verileri başlığı altında 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren günlük olarak yayımlanmaya başlanacağı belirtilmişti.

Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cumhur Örnek ise yapılan yapılan değişikliğin ne anlama geldiğini şöyle yorumladı:

Eski Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ve Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal daha önce yaptıkları sunumlarda TL fonlamanın yüzde 60’ının swap işlemleri, yüzde 40’ının ise açık piyasa işlemleri üzerinden yapıldığını söylemişti.

Açık piyasa işlemleri günlük olarak detaylı bir şekilde takip edilebilirken, swap tarafında veriler aylık olarak yayımlanıyordu ve verilen TL'nin vadesine ve maliyetine ulaşabilmek için ihale verilerinin tek tek toparlanmasını gerektiriyordu. Yine BIST tarafındaki işlemlerin maliyeti tahmin edilebiliyordu.

Swapların günlük olarak açıklanması ve Borsa İstanbul’un da buna dahil edilmiş olması, piyasaya verilen TL’nin, hem swap tarafından hem açık piyasa işlemleri tarafından net bir şekilde hesaplanmasına olanak sağlayacak.

Şeffaf bir politika izlenmesinde atılan doğru ve iyi bir adım oldu.