Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun basına kapalı gerçekleştirdiği toplantının ardından, Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararına göre, TCMB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tümen, TCMB Başkan Yardımcısı Dr. Uğur Namık Küçük, Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı.

Boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğunu, BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak devraldı. Para Politikası Üyeliğine ise Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı. Son kararla bir başkan yardımcılığı koltuğu boş kaldı. Önümüzdeki haftalarda bu atamanın da yapılması bekleniyor.

Erdoğan ile Merkez bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu görüşme sonrası, Bloomberg'de konuyla ilgili yer alan haberde, Para Politikası Kurulu üyesinin görevden alınmasının konuşulduğu kaydedilmişti.

Görevden alınan PPK Üyesi Abdullah Yavaş, son zamanlarda farklı bir tartışmanın merkezinde yer alıyordu. ABD'de yaşayan Yavaş'ın PPK toplantılarına uçakla gidip geldiği kamuoyuna yansımıştı.

Taha Çakmak kimdir?

1981’de Elazığ’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme Bölümünü bitirdi.

2004 yılında Deloitte Touche & Tohmatsu’da Denetçi, 2005 yılında Sosyal Sigortalar Kurumunda Müfettiş Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra 2005-2019 yılları arasında Ziraat Bankası A.Ş.’de Teftiş Kurulu Müfettişi, Operasyon Merkezi Bölüm Başkanlığı İş Tasarımı Yöneticisi, Ankara Perakende Şube Yöneticisi, İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı ve Ankara Kamu Kurumsal Şube Yöneticisi olarak görev aldı.

2019 yılında T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Daire Başkanı olarak görev yapan Çakmak, sonrasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür.

Prof. Dr. Yusuf Tuna kimdir?

Merkez Bankası Para Politikası Üyeliğine atanan Prof. Dr. Yusuf Tuna, Ankara İ.T.İ.A. Mali Bilimler ve Muhasebe Yüksek Okulu Ekonomi-Maliye bölümünden mezun oldu.

Akademi hayatına 1982’de İstanbul Üniversitesi’nde asistan olarak başlayan Tuna, 1988’de doktorasını tamamladı. Tuna, 1991 yılında iktisat politikası anabilim dalında doçent ve 1997’de profesör oldu.

2003 yılında BDDK ve TMSF kurul üyeliğine atanan Tuna, 2010’dan beri İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde farklı görevlerde bulundu.

Yabancı uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB Para Politikası Kurulu’nda gerçekleştirdiği son görevden almaların ardından kurda daha fazla türbülansa hazırlanıyor.

Üç üyenin görevden alınmasının ardından lira yeni rekor düşük seviyelere geriledi. Perşembe günü dolar/TL’de 9,1883 ile rekor kırılırken opsiyon traderları bir ay içinde dolar/TL’nin 9,50’ye kadar çıkması ihtimalini yüzde 50 olarak görüyor.

İşte Bloomberg'in TCMB'deki görevden almaların ardından derlediği yabancı görüşleri:

Intouch Capital/Piotr Matys: Karar dolarizasyon trendini sürdürecek

TCMB gelecek hafta faizleri yeniden indirecek gibi gözüküyor.

Bu kararın kur kaynaklı olumsuz enflasyonist sonuçları olacak ve karar dolarizasyon trendini sürdürecek.

Türkiye ekonomisinin kur şoklarını göğüsleyebilmesinin sınırları olduğundan bu, top yekun bir krize de yol açabilir.

Capital Economics/Jason Tuvey: 2022 ortasına kadar faiz yüzde 12'ye düşecektir

Önümüzdeki altı ay boyunca siyasi baskı ortamı ve enflasyondaki keskin düşüşlerle bir haftalık repo faizinin gelecek yılın ortasına kadar 600 baz puan daha düşürülerek yüzde 12’ye çekileceğini öngörmemize yol açıyor. Bu, Para Politikası Kurulu’nun ne yapması gerektiğinden ziyade ne yapacağının muhtemel olduğu meselesi.

Ekonomi halihazırda virüs öncesi trendinden daha hızlı çalışıyor. Bu da bir başka ödemeler dengesi krizi tohumlarının ekilmesi anlamına geliyor.

Coex Partners/Henrik Gullberg: Bildiğimiz eski döngünün tekrarı

Piyasalar kesinlikle 21 Ekim’de daha fazla gevşeme bekliyor. Bildiğimiz üzere eski bir döngünün tekrarı.

Geçmişte sadece Türk şirketlerinin Erdoğan’a endişelerini dile getirmelerine yetecek kadar bir lira değer kaybı, Erdoğan ve TCMB’nin ne pahasına olursa olsun faiz düşürme planlarından vazgeçmesine ve gidişatı tersine çevirmesine neden oldu. Ama belli ki henüz orada değiliz.

Tellimer Research/Hasnain Malik: Yatırımcılar acı verici bir hatırlatmayla karşı karşıya

Hiç şüphe yok ki Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz politikasının en önemli sesi ve Para Politikası Kurulu’ndaki bu değişiklikler bunu teyit ediyor.

Ayrıca, yüksek enflasyon zamanlarında faizlerin düşürülmesi gerektiğine inandığına da şüphe yok. Yatırımcılar ne zaman bu inancının kaybolduğunu umsa acı verici bir hatırlatmayla karşı karşıya kalıyorlar.

Ark Capital Management/Saed Abukarsh: Lirada daha fazla kayıp bekliyoruz

Merkez Bankası’nın politikasında siyasi saiklerle hareket ettiği anlaşıldığına göre banka kredibilite oluşturmak için çok zor bir yoldan geçecek.

Lira ve lira cinsinden varlıklarda daha fazla kayıp bekliyoruz.

MUFG/Ehsan Khoman: Ekim'de 100 baz puan indirim bekliyoruz

Gidişat 21 Ekim’de TCMB’nin daha fazla gevşemeyi destekleyeceği yönünde.

Baz senaryomuz 21 Ekim’de 100 baz puan faiz indiriminden yana.

Dolar/TL kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda yaşanan görev değişikliklerinin ardından Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde 9,18'nin üzerini test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra 9,13'e geriledi. Euro/TL kuru da 10,66'nın üzerini test etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığından yapılan atama kararıyla, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tümen, Başkan Yardımcısı Dr. Uğur Namık Küçük, Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı.

Görevden alınan isimlerin yerine Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak ve Para Politikası Üyeliğine Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı.

Karardan önce TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. Bloomberg'in haberine göre olumlu geçtiği belirtilen görüşmede Para Politikası Kurulu'nda değişiklik ele alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu bir araya geldi. Çankaya Köşkü'ndeki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

Bloomberg kaynaklarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kavcıoğlu arasındaki görüşmenin olumlu geçtiği fakat faiz oranlarını belirleyen komitenin bir üyesinin değiştirilmesi konusunun görüşüldüğü kaydedildi.

Reuters Haber Ajansı, 8 Ekim 2021 tarihinde yayımladığı haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şahap Kavcıoğlu'na olan güvenini kaybetme aşamasına geldiğini iddia etmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, aynı gün sosyal medya hesabından İngilizce ve Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yalan haberi sosyal medyanın sorunu zannediyorduk. Fakat görüyoruz ki artık ana akım medya da aynı meseleden muzdarip. Büyük medya kuruluşları bile bu tür yalanları kolayca dolaşıma sokabiliyor. Bu endişe verici bir durum. Her ikisi de yalan." ifadelerini kullanmıştı.

Bugüne kadar enflasyon yükselişinde geçici faktörlere dikkat çeken ve orta vadede enflasyonun geri çekileceğini öngören Fed üyelerinden farklı sesler duyulmaya başlandı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic enflasyonun genişlediğini belirtirken geçici olmadığını söyledi. Arz zinciri kaynaklı sorunlar ve hizmet sektöründeki yeniden açılmanın yarattığı etkilerin uzun süreli olabileceğini belirten Bostic “bu etkiler geçici değil” değerlendirmesini yaptı.

Bostic Financial Times’a yaptığı açıklamada ise ABD istihdamındaki yavaşlanın varlık alım azaltımı takvimini geciktirmemesi gerektiğini söyledi. Bostic ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard taperinge başlangıç için kasım ayını öneriyor.

Eski Fed Başkanı ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise yüksek enflasyon için “geçici” tabirini kullanmaya devam etse de fiyat artışlarının normale dönmesinin uzun bir süre alabileceğini kabul etti.

Öte yandan Fed’in klasik duruşunu yineleyen Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ise fiyat baskılarının kalıcı olmadığını, stagflasyonun endişe yaratmadığını dile getirdi.

ABD'de enflasyon yüzde 5 üzerindeki seyrini koruyor

ABD'de enflasyon yüzde 5 üzerindeki seyrini Ağustos'ta da korudu.

Ağustos'ta tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 5,3 yönündeydi.

Aylık olarak bakıldığında Ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,3 arttığı görüldü. Bu veriye ilişkin ekonomistlerin beklentisi yüzde 0,4 olmuştu. Aylık veri son yedi ayın en düşük artışını kaydetti ve fiyatlara yönelik yukarı yönlü baskının bir kısmının azaldığına işaret etti.

Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji dışı TÜFE yıllık olarak yüzde 4 arttı. Beklenti artışın yüzde 4,2 olması yönündeydi. Çekirdek enflasyon ise aylık yüzde 0,1 artış gösterdi. Buradaki beklenti yüzde 0,3 olarak belirlenmişti.

Çekirdek enflasyon tarafında görülen aylık artış Şubat'tan bu yana en düşük artış olarak kaydedildi.