Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

TEB Yatırım Şişecam hisseleri için rapor yayımladı. TEB, Şişecam hisselerini araştırma kapsamına aldığını belirterek 'al' tavsiyesi verdi ve hedef fiyat olarak 61,8 TL seviyesini işaret etti.

2023 için ekonomik aktivite açısından zorlu bir yıl olacağı vurgulanan raporda ciro büyümesinin devam edebileceği ve marj daralmasının sınırlı kalabileceği inancı paylaşıldı.

TEB Yatırım, uzun vadede ABD’deki doğal soda külü yatırımının şirketin yabancı para gelirlerini ve marjlarını artırabileceğine yer verilirken planlama aşamasındaki yatırımların etkisinin herhangi bir gecikme olmadan dahi 2028’den önce tam olarak görülemeyeceği ifade edildi.

Banka, Türkiye ve Avrupa’daki inşaat faaliyetlerinin zayıflayacağını ve 2023 yılında düz cam hacimlerinde orta tek haneli daralma beklediklerini kaydetti.

Buna göre euro fiyatlarında yüzde 3’lük bir düşüş, TL fiyatlarında enflasyona yakın artışlar olabileceği böylece TL cinsinden gelir büyümesinin devam edeceği görüşü paylaşıldı. TEB’e 2023 yılı için yüzde 35’lik bir gelir artışı beklendiğini belirtilirken bu rakam 2022 yılında yıllık yüzde 196 olduğunun altı çizildi.

Enerji fiyatlarında TL bazında yüzde 20'lik bir kesinti bekleniyor

TEB Yatırım Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının Ağustos 2022’deki zirvesinden yaklaşık yüzde 70 düştüğünü ve yerli spot fiyatlarda da yavaş da olsa düşüş yaşandığına yer verdi. 2023’te enerji fiyatlarında daha az oynaklık beklendiği ve bu durumun maliyetlerin görünürlüğünü artıracağı ve Avrupa’da fiyat sabitlemelerinin 2022’deki fiyattan daha yüksek olabileceği öngörüldü.

Banka BOTAŞ’ın eninde sonunda doğalgaz fiyatlarını düşüreceğini ve 2023 ve Türkiye’de TL bazında yüzde 20’lik bir kesinti beklendiği kaydedildi. Öte yandan 2023 için FAVÖK marjının 2022’ye paralel olarak yüzde 22,8 FAVÖK olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Yurt dışı benzerlerine göre iskontolu işlem görüyor

Şişecam hisselerinin son dönemdeki performansına rağmen kâr çarpanının yurt dışı benzerlerine oranla yüzde 46 iskontolu seviyede olduğu ve marjların mevcut seviyelerde kalması durumunda şirketin daha yüksek çarpanlardan işlem görmesinin mümkün olduğu kaydedildi.