Advertisement
HABERLER ABONE OL

Tekfen Holding'in bilançosuna aracı kurum yorumu

Aracı kurumlar Tekfen Holding'in 4. çeyrek bilançosunu ve hisseye etkisini değerlendirdi

Tekfen Holding’in tüm mali yıl için karı 14,6 milyar TL olurken,  tüm yıl net karı Bloomberg anketinden çıkan medyan beklentinin hafif altında 1.42 milyar TL olarak gerçekleşti.

İş Yatırım: Beklentilerin oldukça altında

İş Yatırım, Tekfen Holding tarafından yılın son çeyreğine ilişkin rakamların beklentilerin altında olduğunu belirterek piyasanın ilk tepkisinin negatif olmasını beklediklerini belirtti.  

Açıklamada, “Tekfen Holding yılın son çeyreğinde 20 milyon TL net zarar açıkladı. Açıklanan rakam hem bizim 204 milyon TL, hem de piyasanın 270 milyon TL net kar beklentisinin oldukça altında gerçekleşti. Net kar rakamındaki negatif sürpriz taahhüt segmentinin operasyonel performansındaki sert düşüşten kaynaklandı. Konsolide net satışlar büyük ölçüde beklentiler ile paralel 3.31 milyar TL olarak gerçekleşti (yıllık - %13 ). FAVÖK ise 125 milyon TL ile beklentilerin bir hayli altında (İş Yatırım:328mn TL, piyasa:374mn TL) ve yıllık bazda %75 düşüşe işaret ediyor. Tarımsal-sanayi segmenti, gübre satış hacimlerindeki artışa rağmen gübre fiyatları ve hammadde fiyatları arsasında oluşan dengesizlik ve yüksek baz etkisi ile operasyonel karlılığa zayıf bir katkıda bulundu.

Yönetim 2020 beklentilerini paylaştı. 2020 yılı için 12 milyar TL net satış, 1.3 milyar FAVÖK ve 842 milyon TL net kar hedefleniyor. Bu beklentiler dahilinde FAVÖK marjı beklentisi ise %10.8 seviyesinde (2019: 13.2%). Fakat 2019’da müşterilerden alınan tek seferlik ödemelerin pozitif etkisi dışarda bırakıldığında 2020 FAVÖK marjı beklentisi 2019 yılına göre 1.2 puan iyileşmeye işaret ediyor. 2020 beklentileri bizim net satış ve FAVÖK tahminimizin %19 ve %32 yukarısında.

Yorum: Piyasanın beklentilerin oldukça altında gerçekleşen sonuçlara ilk tepkisinin negatif olmasını bekliyoruz. Fakat 2020 beklentilerini olumlu olarak yorumluyoruz. Hisse yılbaşından bu yana endeksin %10 altında performans gösterdi. Bugün düzenlenecek telekonferanstan sonra rakamlarımızın üzerinden geçeceğiz.

Temettü: Tekfen Genel Kurul’da TL426.5mn (hisse başı 1.1526) temettü teklifinde bulunacak. Açıklanan rakam bizim beklentimi 557 mn TL’nin altında ve %6.5 temettü verimine işaret ediyor” değerlendirmesine yer verildi.

Yapı Kredi Yatırım: Zayıflık genel olarak operasyonel performanstaki sapmadan kaynaklanıyor

Yapı Kredi yatırım, 2019’un son çeyrek sonuçlarının hisse üzerinde olumsuz bir etki yaratmasını beklediğini belirterek, inşaat tarafında büyük çaplı bir proje alınmadan hissede orta vadede zayıflığın devam etmesini beklediklerini bildirdi.

YapI Kredi yatırım tarafından yapılan değerlendirmede, “Tekfen yılın son çeyreğinde 20 milyon TL net zarar açıkladı. Bu piyasa beklentisi olan 264 milyon TL net kar tahmininin bir hayli altında bir rakam. Zayıflığın genel olarak operasyonel performanstaki sapmadan kaynaklandığı görülüyor.

Satışlar 3,3 milyar TL gelirken piyasa beklentisinin %4 altında kaldı. Ancak asıl sapmanın VAFÖK tarafında olduğu görülüyor. 125 milyon TL gerçekleşen VAFÖK 368 milyon TL olan tahminlerin %66 altında kalırken yıllık bazda da %75 geriledi. Böylece VAFÖK marjı %3,8 oldu ki bu da geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse 10 puanlık bir daralmaya işaret ediyor.

VAFÖK’teki zayıflığın özellikle inşaat tarafından kaynaklandığını görüyoruz. İnşaat segmentinde şirket 2,3 milyar TL satış rakamına ulaşırken VAFÖK sadece 43 milyon TL’de. Bu da %1,9 gibi bir marja işaret ediyor ki bu son derece düşük bir rakam. Bu zayıf performansın Katar’da bir projedeki zararlardan kaynaklandığı anlaşılıyor. 4Ç19 sonunda şirketin elindeki işler toplamı da 1,7 milyar dolara düştü (2018 sonu 2,7 milyar dolar).

Gübre tarafında da performansın yıl geneline paralel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz. Gübre segmentinin satışları yıllık bazda %6 daralırken VAFÖK %41 düştü. Böylece VAFÖK marjı %17 civarı gerçekleşirken yıllık bazda 10 puan düştü.

Ayrıca yönetim 2020 için de hedeflerini paylaştı. Buna göre konsolide satışların yıllık bazda %17,5 daralarak 12 milyar TL’ye düşmesi bekleniyor. VAFÖK ve net kardaki daralmalar ise daha keskin. VAFÖK yıllık bazda %32 net kar ise %40 daralırken sırasıyla 1,3 milyar TL ve 842 milyon TL olması bekleniyor.

Yönetim Kurulu hisse başına 1,15 TL temettü dağıtma kararını öneri olarak sundu. Bu da %6,5 gibi bir verime işaret ediyor” denildi.