Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Cep telefonları ''dokunmadan parmak hareketleri ile'' kumanda edilecek. Qualcomm'un üzerinde çalıştığı projeyle, mobil cihazından örneğin gazete okuyan bir kullanıcı, parmağını ekrana değdirmeden, ekran üzerinde soldan sağa doğru salladığında yeni sayfa açılacak.

Dünyanın en önemli yonga üreticilerinden ABD merkezli Qualcomm'un küresel pazarlama ve yatırımcı ilişkilerinden sorumlu başkan yardımcısı William Davidson, şirketinin hareket algılama sensörleri de dahil olmak üzere değisik kullanım teknolojilerinin mobil cihazlara entegre edilmesi konusunda çalıştığını söyledi. Davidson, gelecekte bu tarz yenilikleri destekleyen yongalarin piyasada olacağını ifade etti.

Bazı oyun konsollarında kullanılan hareket dedektörlerinin mobil cihazlara uygun olacak şekilde yeniden tasarladıklarını da anlatan Davidson, ''Cep telefonları vücut hareketlerimizin bir parçası olacak'' görüşünü dile getirdi.

-GÜNDE 2.7 MİLYON ADET YONGA SATIYOR-

Şirketi hakkında da bilgi veren Davidson, 25 yıl önce işe ilk başladıklarında 50 patentleri varken bugün binlerce patent dolayısıyla günde 2.7 milyondan fazla yonga sattıklarını bildirdi.

San Diego'daki merkeze bağlı olarak dünyada 140 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve yılda 11 milyar dolarlık ciroya ulaştıklarını kaydeden Davidson, ''Qualcomm'un Android cihazlarda yüzde 50 üzerinde Pazar payi var. Microsoft Windows Phone, HP WebOS gibi yeni platformlarda da çıkan cihazların tamamı Qualcomm chipleri ile tüketiciye ulaşıyor'' diye konuştu.

-DİZÜSTÜ KADAR HIZLI VE GÜÇLÜ CEP TELEFONLARI-

Geçtiğimiz yıl 700'den fazla farklı cihazda Qualcomm chiplerinin kullanıldığını vurgulayan Davidson, ''Pazarın üst segmentindeki akıllı cep telefonlarına odaklanan sadece Snapdragon adlı yonga ürünümüz değişik cihaz üreticilerinden yaklaşık 75 modelde kullanıldı, 150 adet üretim halindeki modelde kullanılacak. Bunlarin 60 tanesi dual çekirdekli islemcili yani laptoplar kadar güçlü cihazlar'' dedi.

Türkiye'nin 3G'de çok hızlı bir büyüme yakaladığına dikkati çeken Davidson, ''Şu anda dünyada 1 milyarın üzerinde 3G kullanıcısı var ve 2014'e kadar 2.8 milyar olması bekleniyor'' görüşünü dile getirdi.

Davidson, şöyle devam etti:

''Qualcomm yarattığı tüm teknolojik inovasyonlari chiplere dönüştürüp cihaz üreticilerine entegre bir şekilde sunuyor. Uygulama işlemcisi, grafik işlemcisi, radyo ve modem teknolojileri gibi farklı özellikleri entegre bir şekilde tek bir chip`de alabilmek üreticiler için hem maliyeti, hem cihaz büyüklüğünü azaltıyor ve ayni zamanda cihazları pazara sunma hızlarını arttırıyor.

Bugün chip üreticileri içerisinde hem cihaz üreticileri (OEM), hem de direk operatörler ile ilişki içinde olan ve iki tarafın da ihtiyaçlarını anlayarak mobil chip üreten tek firma Qualcomm.''

-TÜRKİYE'DE 20 MİLYONA YAKIN 3G KULLANICISI-

Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan ise Türkiye'nin, şirketi için büyüyen çok stratejik bir yer olduğuna işaret ederek, ''3G'nin 2009 yılında Türkiye`de lansmanı yapıldığından beri bugün yaklaşık 20 milyon 3G abonesine ulaştık. 1.5 senede ulaşılan bu rakam Avrupa`daki en hızlı 3G abonelik gelişiminin Türkiye`de olduğunu gösteriyor'' dedi.

Ruacan, Ekim 2008`de aylık 20 bin olan akıllı telefon satiş adetinin 150 binden fazlaya yükseldiğinin görüldüğünü belirtti.

Ruacan, bu hızda bir büyümenin Türkiye'yi Qualcomm için önemli pazarlardan birisi yaptığını sözlerine ekledi.