Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Geçtiğimiz on yıl içerisinde dosya paylaşım programları, arama motorları ve sosyal ağlar sayesinde internet kullanıcıları ilgilendikleri içeriklere istedikleri zaman ulaşmayı ve bu içerikleri arkadaşları ile paylaşmayı benimsediler. Reklamverenler ise, bu esnada, email kutularımız, arama sonuçlarımız ve gezdiğimiz sitelerdeki bilgileri analiz etmeye baslayarak çok da başarılı olmayan sonuçlar üretmeye başladılar. New York Times ana sayfasında yer alabilecek, belli kitlelere hitap eden reklamlar bile beklenenden daha düşük tıklanma oranlarına ulaşmakta.

Son yıllarda ise, Google ve Facebook gibi siteler internet kullanıcılarının posta kutularındaki mesajları veya Facebook duvarlarında paylaştıkları beğeni ve içerikleri analiz ederek daha etkili reklam vermeye başladılar. Bu teknolojiler ile desteklenen reklamlar, kullanıcıların daha fazla ilgisini çekse de, kişiselleştirilmiş reklam vermeye dair bu çabalar bazı durumlarda yine de ilkel kalabilmekte. Örnegin şu anda, akvaryuma yapacağınız  bir ziyaret ile ilgili aldığınız bir email’de ‘balık’ kelimesi geçiyor ise, bir balık restoranı ile ilgili reklam almanız olasılık dışı değil.

Fulbright bursiyeri ve ABD’de Rensselaer Polytechnic Institute mezunu olan Selçuk Atlı’nın kurucusu olduğu, SocialWire bu konu ile ilgili teknolojilere odaklanmış durumda. SocialWire internet kullanıcılarının ve arkadaşlarının sosyal ağlardaki ilgi alanlarını toplayarak; e-ticaret sitelerinin anında, kişiye özel, sosyal ve daha eğlenceli bir alışveriş deneyimi sunmalarını sağlıyor.

Selçuk Atlı, ABD’de Rensselaer Polytechnic Institute’ta SocialWire’ın teknolojisinin ana bileşenini oluşturan araştırma projelerini hazırlarken, dünyaca ünlü yapay zeka araştırmacısı ve semantik web’in yaratıcılarından olan Dr. James Hendler ile çalışma fırsatı bulmuş. Hendler, SocialWire’ın piyasaya sunmaya hazırlandığı teknolojisi ile ilgili şu yorumlarda bulunmakta:

“SocialWire Web 3.0 devriminin ilk şirketlerinden. SocialWire’in sosyal ve semantik ağları birleştiren ilk başarılı şirket olma potansiyelini oldukça yüksek buluyorum.”

SocialWire’in potansiyelinin altını çizen tek kişi Hendler değil. Genç şirket, dünya çapında bir çok inovasyon ve girişimcilik ödülünün de sahibi oldu. Bunlar arasında intel Challenge, GuideWire Innovate!100 ve Dünya Bankası’nın InfoDev ödülleri yer almakta. Gelecek vaadeden şirket, yakın zamanda silikon vadisine taşınmış ve şu anda silikon vadisinin önde gelen bir çok yatırım şirketininin yoğun ilgisini çekmis durumda.

Selçuk Atlı, sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“E-Ticaret sitelerinde yaşadığınız alışveriş deneyimini, Facebook.com içerisinde yasadığınız kişiye özel, sosyal ve eğlenceli internet deneyimine yakınlaştırmak için yola koyulduk. SocialWire internetteki noktaları birleştirerek; internette ürün keşfetme sürecinizi çok daha doğal ve kişiye özel bir deneyim haline getiriyor. Bunu yaparken de, kişiye özel bilgilerin hassasiyetine çok önem veriyoruz. Kullanıcılara yaşattığımız kişiselleştirme deneyimini, onların onayı olmadan gerçekleştirmiyor ve kullanıcı deneyimi konusunda oldukça saydam davranmaya özen gösteriyoruz.”

SocialWire, bir Türk şirketi olarak başladığı yola silikon vadisinde global bir şirket olarak devam etmek istiyor. Web 3.0 ve sosyal internet alanında çok farklı bir bakışla hiç beklenmedik başarılara imza atabilir.