Advertisement
HABERLER ABONE OL

Habertürk'ün The Times gazetesine dayandırdığı haberine göre, İngiltere Başbakanı There May'in yarın istifa etmesi beklendiğini ileri sürdü.

The Times gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit planına kendi kabinesinin karşı çıkması nedeniyle yarın istifasını açıklaması bekleniyor.

Müttefikleri May'in 1922 Komitesi Başkanı Sir Graham Brady ile yapacağı görüşmeden sonra ayrılacağını bildireceğine inanıyor. May, Brexit için ikinci bir referandum seçeneğine olanak sağlamayı teklif ettikten sonra kabine bakanlarının da kendisine karşı olan Tory isyanına katılmasıyla köşeye sıkıştı.

 

Bakan Andrea Leadsom, Avam Kamarasının lideri olarak dün gece istifa etti ve böylece May'in hükümetinden ayrılan 36. bakan oldu. 

İngiltere’de 23 Haziran 2016’da yapılan referandumda, yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile AB'den ayrılma kararı alınmıştı. 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit, parlamenterlerin May'in AB'yle vardığı anlaşmayı onaylamaması nedeniyle önce 12 Nisan'a, daha sonra da 31 Ekim'e ertelenmişti. May geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, anlaşmanın Haziran ayı başında dördüncü kez parlamentoya sunulacağını bildirmişti.

 

May, anlaşmayı Avam Kamarasından geçirebilmek için aralarında ikinci Brexit referandumunun oylanmasının da bulunduğu bir dizi "taviz" vereceğini açıklamıştı.

Başbakan May, partisi içindeki muhalif milletvekillerinden gelen istifa baskısı altında bulunuyor.

Bu arada, eski Londra Belediye Başkanı ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson da, May'in görevden ayrılmasının ardından, Muhafazakâr Parti'deki liderlik yarışına gireceğini açıkladı.

 

 

MAY'İN GÖZYAŞLARI

Bütün gazetelerin manşetinde bu sabah Theresa May'in son kabine toplantısı sonrası makam aracının arka koltuğunda gözyaşları içinde otururken çekilmiş fotoğrafları yer aldı.

The Times gazetesi May'in cuma günü istifa edeceğini, ancak istifa restine karşılık karşı taraftan hiçbir şey alamadığını da yazdı.

Bulvar gazetelerinde May'in Brexit kumarını başarısız yöneten başbakan olarak tarihe geçtiğini ve 'Demir Lady' umuduyla geldiğini ancak duygu dolu gözyaşlarıyla veda ettiğini yazdı.

 

 

İNGİLİZ HÜKÜMETİNDE KRİTİK İSTİFA

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Partinin parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasından sorumlu bakanı dün istifa etti.

Theresa May hükümetinin Avam Kamarasından sorumlu bakanı Andrea Leadsom, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla hükümetteki görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Leadsom, istifasına gerekçe olarak, May'in geçtiğimiz gün açıkladığı yeni Brexit anlaşmasının ülkeyi AB referandumunun sonucuna sadık biçimde Birlik'ten ayıramayacağını gösterdi.

Leadsom, 2016'daki referandumun ardından dönemin başbakanı David Cameron'ın istifasıyla boşalan başbakanlık makamına May'e karşı aday olmuş ancak daha sonra yarıştan çekilmişti.

Leadsom'ın istifasını başka kabineden istifaların da takip edebileceği belirtiliyor.

 

https://www.haberturk.com/son-dakika-theresa-may-in-istifa-etmesi-bekleniyor-2472574