Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD ve Çin arasındaki üst düzey ticaret müzakeleri Temmuz ayından bu yana ilk kez yüz yüze Washington’ta gerçekleşiyor. Görüşmeler öncesi ılımlı bir atmosfer beklenirken, ABD’nin Çin’e Müslüman azınlık grupların insan haklarının ihlal ettiği gerekçesiyle yaptırım uygulaması müzakeler öncesi ilişkileri kaotik bir düzleme taşıdı.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret müzakelerine dair yaşanan son gelişmeler...

“Çin heyeti Washington'ı beklenenden önce terk edebilir”

South China Morning Post'ta (SCMP) Perşembe günü yer alan kaynak haberinde ABD ile Çin heyetleri arasındaki üst düzey ticaret görüşmelerinde önemli konularda ilerleme sağlanamadığı belirtildi.

Haberde, Washington'da Pazartesi ve Salı günü yapılan tartışmalarda Çinli yetkililerin ABD için kritik önemdeki teknoloji transferi hakkında konuşmayı reddettiği belirtildi. Rıza dışı teknoloji transferi iki ülke arasındaki ihtilaflı konuların başında geliyor.

Kaynaklara göre iki ülke arasında şimdiye kadar gerçekleşen tartışmalar iki alan üzerine yoğunlaştı: tarım ürünü alımları ve fikri mülkiyet hakkı.

SCMP'de yer alan habere göre görüşmelere yakın başka bir kaynak ise “Hiçbir ilerleme kaydetmediler.” dedi ve Çinli yetkililer ABD'li müzakerecileri Pekin için öncelik olan vergi artırımlarının askıya alınmasına ikna etme konusunda mesafe aldı.

ABD'ye ihraç edilen 250 milyar dolarlık Çin malına yönelik yüzde 25 - 30 vergi artırımı Salı günü uygulamaya alınacak. Büyük ölçüde tüketici ürünlerinden oluşan 160 milyar dolarlık Çin malına konulan yüzde 15'lik vergiler ise 15 Aralık'tan itibaren geçerli olacak.

Kaynaklar Çin heyetinin Washington'ı beklenenden erken terk edebileceğini belirtti. SCMP'ye göre Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin liderlik ettiği Çin heyeti, önceden planlanan 12 Ekim Cumartesi günü yerine görüşmelerin tamamlanmasının ardından Cuma günü dönüş yapabilir.

Bloomberg News'da daha sonra yer alan başka bir kaynak haberinde Liu He'nin görüşmeler için Cuma gününe kadar kalacağı, ayrıca Perşembe ve Cuma günleri Liu ve ekibinin ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile görüşeceği belirtildi. Haberde iki heyetin Perşembe günü beraber akşam yemeği yiyeceği ifade edildi.

"ABD ticaret görüşmelerinde kur anlaşması istiyor"

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Beyaz Saray gelecek hafta gerçekleşmesi planlanan Çin ürünlerine vergi artırımını askıya alabilecek ve anlaşmanın erken dönem hasadı olabilecek daha önce üzerinde uzlaşılan bir kur anlaşması yapmak istiyor.

Ticaret görüşmeleri kötüye gitmeye başlamadan önce bu yılın başlarında Beyaz Saray Pekin ile gerçekleşecek anlaşmanın ilk etabı olarak kur ayarlaması üzerinde uzlaşıldığını duyurmuştu. Süreç diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları ve teknoloji transferi gibi konuların müzakeleri üzerine devam edecekti.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He tarafınan liderlik edilen Çinli temsilciler Perşembe günü ABD Ticaret Temsilcisi robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile ticaret müzakerelerini sürdürmek üzere Washington’a geldiler.

Bu görüşme Temmuz’dan bu yana üst düzey temsilciler arasında gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme olacak.

"Çin tarım ürünü alımı teklifinde bulundu"

Bununla birlikte, Financial Times’da yer alan haberde, konuya yakın iki kaynağın belirttiğine göre, Çinli yetkililer, 15 Ekim’de devreye girmesi planlanan ek gümrük vergilerini bertaraf etmek için ABD’ye tarımsal ürün alımı konusunda geçici bir anlaşma teklif edecekler.

“Trump bazı şirketlerin Huawei'ye tedarik sağlamasına yeşil ışık yaktı”

New York Times'da Çarşamba günü çıkan bir haberde ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı ABD'li şirketlerin Çinli teknoloji devi Huawei Technologies Co.'ya tedarik sağlamalarına izin verdiği belirtildi.

Kaynaklara dayandırılan habere göre Trump yönetimi bazı ABD'li şirketlere telekomünikasyon devi Huawei'ye kısıtlama olmayan ürünlerde mal tedariği için yakında lisans verecek.

Haberde söz konusu gelişmenin, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında Perşembe ve Cuma günleri gerçekleştirilecek ticaret görüşmelerinde tansiyonu düşürebilecek bir adım olabileceği belirtildi.

Buna göre Trump'ın geçen haftaki bir toplantıda lisansların onaylanmasına yeşil ışık yakmasıyla birlikte az sayıda ABD şirketi yönetimin bu yıl Huawei'ye uyguladığı yasağı bypass edecek.