Advertisement

(16.45'te güncellendi)

Geçen hata 200 günlük ortalamasını kırarak 7.24'e kadar çekilmesinin ardından haftaya sert bir yükselişle başlayarak 7.50'nin üzerini gören Dolar/TL , bugün görece dalgalı bir seyir izledi.

Türk Lirası bugünkü işlemlerde sabah gelişen piyasa paraları arasında pozitif ayrışırken, sonrasında kazancını geri verdi. Dolar/TL TSİ 16.45'te yüzde 0.34 yükselişle 7.5027'den işlem gördü. Euro/TL yüzde 0.33 artıda 9.1171'den alıcı bulurken kur sepeti 8.3083 oldu.

Türk Lirası karşısında yükselişe geçen dolar uluslararası piyasalarda önemli piyasa paraları karşısında da yükselişte. Dolar, ABD Hazine tahvili faizlerindeki tırmanışa paralel olarak gücünü koruyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nde (BBDXY) geçen hafta Çarşamba gününden bu yana yön yukarı.

Borsa İstanbul'da BİST 100 Endeksi haftanın ilk gününü yüzde 0.29 düşüşle 1,536 puandan tamamlamasının ardından Salı gününe yüzde 0.84 yükselişle 1,549 puan seviyesinden başladı. Endeks bugün dalgalı seyrin ardından yüzde 0.88 artıda.

Küresel piyasalarda düşük risk iştahı hakim. Yatırımcılar mevcut gevşek finansal koşullar ortamında olası riskleri değerlendiriyor. Ayrıca, Kovid-19 salgını ile şiddetli bir şekilde mücadele edildiği bir dönemde hisse senetlerinin aşırı ısındığına yönelik endişeler de düşük risk iştahında etkili oluyor.

Türkiye iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 10 baz puan artarak yüzde 14.8 oldu. 10 yıl vadeli dolar cinsinden Hazine tahvillerinin faizi 6 baz puan artarak yüzde 5.67'ye yükseldi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takas (CDS) primi 8 baz puan artışla 320 baz puana çıktı.

Deutsche Bank stratejistleri, yayımladıkları raporda gelişmekte olan Avrupa para birimleri arasında ruble ve TL’yi tercih ettiklerini belirttiler. Stratejistler aşının çok önce Rusya’da piyasaya çıkması ile rubleyi ve aşıyla birlikte turizm sektörünün toparlanacak olması sebebiyle orta vadede TL’yi tercih ettiklerini belirtti.