Advertisement
HABERLER ABONE OL

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 43 ülkeden oluşan bir grup, Perşembe günü Birleşmiş Milletler’de Çin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini kınayan bir açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki insan hakları komitesinde geçen yıl 39 ülke Çin’i Sincan eyaletinde Uygurlara yönelik ihlallerini gerekçe göstererek eleştirmişti. Batı ülkelerinin de yer aldığı bu gruba Türkiye, Esvatini ve Liberya da katıldı.

Grup adına konuşan Fransa BM Büyükelçisi Nicolas de Riviere “İşkence, cinsel şiddet ve çocukların zorla ayrılması da dahil olmak üzere geniş çaplı ve sistematik insan hakları ihlallerinin rapor edildiğini görüyoruz. Uygurları ve diğer azınlıkları hedef alan orantısız baskı devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Küba BM Büyükelçisi’nin duyurduğu açıklamada 62 ülkenin Çin’in egemenlik haklarını desteklediği belirtildi. Çin BM Büyükelçisi Zhang Jun suçlamaları temelsiz olarak nitelerken ABD’yi diğer ülkelere baskı yapmakla suçladı.

Zhang “ABD ve birkaç başka ülke kendi insan hakları geçmişlerini örtbas etmek için çaresizce çırpınıyor. Batı ülkelerinin gelişen ülkelere baskı yapma devri çoktan kapandı” ifadelerini kullandı.

Uluslararası toplum baskıyı artırıyor

Uluslararası toplum Çin’e Sincan eyaletindeki Uygur Müslümanlarına uygulamaları sebebiyle baskıyı artırıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre yüzbinlerce etnik azınlık “Yeniden Eğitim” kamplarında tutuluyor. Çin yönetimi kampların “terörizm ve dini köktencilik gibi ideoloji hastalıklardan arındıran mesleki eğitim merkezi” olduğunu öne sürüyor.

BM’de Çin’i kınayan ülkeler Çin’e Sincan’ı derhal BM İnsan Hakları Komisyonu da dahil olmak üzere bağımsız gözlemcilere açma çağrısı yaptı. Grup ayrıca ülkelere sığınmacıları Sincan’a, oradaki insan hakları durumu göz önüne alındığında, iade etmeme çağrısı da yaptı.