TÜSEDAD: Gıda enflasyonu, üretici fiyatları baskılanarak kontrol edilemez
TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, süt üreticilerinin zorda olduğunu söyledi. Solakoğlu, çiğ süt tavsiye fiyatının acilen revize edilmesi ve henüz ödenmeyen desteklemelerin 25 kuruş olarak ödenmesi gerektiğini kaydetti
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, çiğ süt tavsiye fiyatının maliyetler karşısında eridiğini belirterek, fiyatların acilen revize edilmesi gerektiğini açıkladı.
Solakoğlu, "2019 yılının 15 Kasım tarihinden bu yana Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt litre tavsiye fiyatı 2,30 TL. Yılbaşından itibaren yem fiyatları yüzde 15 - 23 mertebesinde zamlandı. Bilindiği üzere kaba yem fiyatları adeta 2019 yılı sezon fiyatlarını katlamıştır. Saman fiyatlarındaki hızlı artışın yanısıra silajlık mısır çiftlik maliyetleri, bölgelere göre 350-420 TL arasında değişiyor. Mevcut şartlarda maalesef süt/yem paritesi 1'lere gelmiş durumda" dedi.
Yılbaşından itibaren ilaç masraflarının yüzde 14 arttığına dikkat çeken Solakoğlu, "Kimyasal ve medikal girdilerimizde de büyük artışlar olmuştur. Buzağı maması satışları artık dövize bağlanmış durumda ve fiyat günlük olarak değişmektedir" diye konuştu.
Süt üreticilerinin artık dayanacak gücü kalmadığını ifade eden Solakoğlu, "Sütümüzü maliyetinin altında satmaktayız. Şu dönem banka kredi faizleri 1,5-2 puan arttı ve artmaya devam etme olasılığı yüksek. Mazot zamlarının yanısıra pandemi dönemi aldığımız olağan dışı biyogüvenlik önlemleri maliyet baskısını daha da artırıyor. Özellikle yaz aylarında hayvan refahını dikkate alarak yaptığımız uygulamalarla elektrik faturalarımız halen çok yüklü geliyor" dedi.
Solakoğlu, "Acilen Ulusal Süt Konseyinin süt fiyat müzakere yetkisinin geri verilmesi ile beraber yetkilerinin toplanması, 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren uygulanacak şekilde çiğ süt fiyatlarının asgari yüzde 17artırılmasını sağlayacak tavsiyede bulunması, TÜSEDAD olarak üreticilerin talepleri arasında yer alıyor" diye konuştu.
Henüz ödenmeyen aylara ait süt desteklerinin de litre başına 25 kuruş olarak ödenmesi talebinde bulunan Solakoğlu, açıklamasında "Aynı şekilde besicilerimiz de istikrarsız et fiyatları yönünde maliyet sıkıntısı çekmektedir. Et fiyatlarının da artırılması gerekmektedir. Bu konuda Et Süt Kurumunun piyasayı bozan anlık aksiyonlarından vazgeçmesi ve görevini icra ederken şeffaflık ilkesi ve herkesin takip edebileceği bir plan çerçevesinde satışları yapması önem arz etmektedir" ifadelerine ver verdi.
Solakoğlu, "Enflasyon üretici fiyatları baskılanarak kontrol edilemez. Zararına ürettirmek üretimi düşürür ve ülkemizin ithalata bağımlılığı artar. Gıda konusunda kendine yeter bir ülke olmanın şartı üretimin karlı ve istikrarlı olmasından geçer" dedi.
İrfan Donat
Bloomberg HT Tarım Editörü
idonat@bloomberght.com