Advertisement

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Davos'ta Bloomberg HT'ye verdiği söyleşide dünyanın şu anda birinci global enerji krizini yaşadığına dikkat çekti.

70'li yıllarda yaşanan ve sadece petrol piyasalarını etkileyen krizden farklı olarak şu anda petrol, doğalgaz, kömür, elektrik fiyatlarının dünyanın birçok ülkesinde çok yüksek seviyelere çıktığının altını çizen Birol “Rusya 24 Şubat’a kadar dünyanın bir numaralı petrol, doğalgaz ihracatçısıydı ve kömür piyasalarında çok önemli bir aktördü.

Rusya’ya karşı alınan tedbirler ve üretim düşüşleri üç piyasada da büyük dalgalanmalara neden oldu. Önümüzdeki birkaç ay bu dalgalanmaların devam etme hatta fiyatların daha da yukarıya çıkma ihtimali var. Eğer böyle devam ederse gıda fiyatlarındaki artış ile beraber enflasyon riski daha güçlü olacaktır. Bu da global bir resesyona gidişe doğru bir kapı açabilir” dedi.

"Petrol fiyatları yukarı yönlü baskı görebilir"

Rusya ihracatının yerine bir şey koymanın çok zor olduğunu söyleyen Birol “Amerika, Kanada, Brezilya ve başka ülkelerden petrolde üretim artışı gelecek, fakat bu zaman alacaktır. Petrol talebinin de mevsimsel olarak artmasıyla birlikte yaz ayları zor geçebilir ve petrol fiyatlarında yukarı doğru bir baskı görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Doğalgazda ise kış aylarında sorun yaşanabileceğini belirten Birol “Avrupa’nın Rus doğalgazından hemen çıkması mümkün değil. Amerika, Katar, Cezayir ile gaz açığını kapatmak için bağlantılar kurulmaya çalışılıyor; fakat bu yeterli olmayabilir.

Bence Avrupa’da bu yıl gaz sevkiyatı kısıtlamaları görebiliriz. Avrupa’daki kışın çok uzun ve sert geçerse ya da Çin ekonomisi zayıf olmaya devam eder ve ülkenin doğalgaz talebi düşerse piyasa biraz rahatlayabilir” dedi.

Dizel ve jet yakıtları piyasası için ise Birol “Çin, Hindistan gibi diğer önemli petrol ürünleri ihracatçıları da tehlikeyi görünce ihracatı kestiler. Avrupa’da dizel ve jet yakıtlarında ciddi sorunlar olabilir” yorumunda bulundu.