Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Uzmanlar sigaradaki asgari maktu vergi tutarı ile cep telefonunda ÖTV artışını değerlendirdi

Uzmanlar sigaradaki asgari maktu vergi tutarı ile cep telefonunda ÖTV artışını değerlendirdi

Uzmanlar bugün Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile tütün ürünlerinin asgari maktu tutarında gidilen değişiklik ve cep telefonlarındaki ÖTV artışının etkilerini değerlendirdi

Giriş: 01 Mayıs 2019, Çarşamba 17:17
Güncelleme: 01 Mayıs 2019, Çarşamba 23:01

Resmi Gazete'de Çarşamba günü yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile tütün ürünlerindeki asgari maktu tutarı, cep telefonlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı ile hurda teşviki kapsamındaki araçların matrahında değişikliğe gidildi.

30/04/2019 tarihli ve 1013 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'na göre sigara başına asgari maktu vergi 0.2679 TL oldu. ÖTV'de yılbaşında yapılan düzenleme ile tütün ürünlerinde vergi oranı yüzde 63'ten yüzde 67’ye çıkarılmıştı.

"Firmalar 50 kuruşu ceplerinden karşılayacak"

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, Bloomberg HT.com'a yaptığı değerlendirmede, yapılan düzenleme ile 7.5 TL'ye satılan en ucuz sigaraların 8 TL'ye çıkmak zorunda kalacağını veya firmaların 50 kuruşu ceplerinden karşılayacağını ifade etti.

Pazarın yüzde yarımının 7.5 TL'ye satılan ucuz sigaradan oluştuğunun hesaplandığını belirten Bürümcekçi, bu segmentin ağırlığını çok düşük olduğunu ve sigaraların endeks içindeki ağırlığının yüzde 3.87 düzeyinde olduğunu söyledi.

"Bu kanaldan önemli bir enflasyon etkisi gözlenmeyecek"

"Dolayısı ile zam yapılsa bile bu kanaldan önemli bir enflasyon etkisi gözlenmeyecek." diyen Bürümcekçi, sözlerine şu şekilde devam etti:

Buna karşılık, bu vergi artışı ile ilgisi olmayan başka bir grubun sigara markalarına yaklaşık 2 TL zam geldiği de görüldü. Bu ise yüzde 22 civarı fiyat artışı anlamına gelirken, grubun ürünleri arasında endeks içindeki ağırlığı yüksek olan ürünlerin bulunması, TÜFE etkisinin 0.25 civarı olmasını getirecek.

KPMG Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri, Vergi Bölümü Şirket Ortağı Emrah Akın ise asgari maktu vergi tutarının yılbaşında sıfırlandığına dikkat çekerek, yapılan değişiklik ile tütün ürünlerinin artık "Belli bir fiyatın altında satılamacağı" anlamını taşıdığını ifade etti.

"Perakende satışta 8 TL'nin altı mümkün değil"

Söz konusu değişiklik ile birlikte sigara fiyatlarının perakende satışta 8 TL'nin altının mümkün olmadığını söyleyen Akın, önemli vergi kaybının engellendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile birlikte cep telefonlarında ÖTV oranları yükseldi. Önceki uygulamada tüm telefonlarda yüzde 25 olan oran, üç dilime ayrıldı. Buna göre ÖTV oranı vergi matrahı 640 TL ile 1,500 TL arasındaki telefonlarda yüzde 40’a, matrahı 1,500 TL’yi aşanlarda yüzde 50’ye çıkartıldı.

Akın, yeni düzenleme ile piyasadaki telefonların yüzde 90'lık kısmının yüzde 40 ya da yüzde 50'lik ÖTV dilimine tabi olduğunu ifade etti ve cep telefonu için yüzde 10 TRT Payı, yüzde 25 - 40 -50 ÖTV ve yüzde 18 KDV olduğunu belirtti.

Buna göre vergi matrahı 2,000 TL olan bir telefonun perakende satış fiyatı yaklaşık 3,900 TL'ye denk gelecek.

Akın, "Tam olarak ÖTV gelirlerine yansımasını hesaplamak zor ancak bütçeye olumlu katkıda bulunacak." dedi.

Cep telefonlarındaki ÖTV artışıyla ilgili değerlendirmede bulunan Bürümcekçi, yıllık enflasyona etkisinin yüzde 0.1 - 0.15 seviyesinde olabileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile aracını hurdaya çıkartıp yeni araç alanlara yönelik 10,000 TL'ye kadar uygulanan ÖTV indirimi rakamları yeniden düzenlendi. Buna göre matrahı 46,000 TL'yi aşmayan araçlar için uygulanan 10,000 TL'lik ÖTV indirimi, artık matrahı 70,000 TL'yi aşmayan araçlara uygulanacak.

8,000 TL'lik indirim yeni düzenlemeyle birlikte 70,000 TL ile 120,000 TL arasındaki araçlara uygulanırken matrahı 120,000 TL üzerindeki araçlar 3,000 TL ÖTV indirimine konu olacak.

Editör: F. Uğur Taçkınlar