Advertisement
HABERLER ABONE OL

Aralarında milyarder ve milyonerlerin bulunduğu, 102 varlıklı kişiden oluşan ve kendilerini “vatansever milyonerler” olarak adlandıran bir grup Davos Zirvesi’ne bir mektup sunarak zenginlerden daha fazla vergi alınması ve daha adil bir vergi sistemi talebinde bulundu.

Kovid-19 nedeniyle çevrimiçi gerçekleşen Davos Zirvesi’nde varlıklı kimselere hitaben grupça kaleme alınan ve “intaxwetrust.org” adlı web sitesinde yayınlanan mektupta; mevcut vergi sisteminin adil olmadığı, pandemi ile geçen 2 yılda büyük sorunların yaşandığı, varlıklı kimselerden yeterince vergi alınmadığı ve servetlerin artmasına karşın adil vergilendirme koşullarının sağlanmadığı belirtiliyor.

Güveni yeniden tesis etmenin varlıklı kişileri daha fazla vergilendirmeden geçtiği ifade edilen metinde, istisnasız her ülkenin adil bir paylaşım adına zenginlerden daha yüksek oranlarda vergi talep etmesi gerektiği öneriliyor. Bunun kalıcı olması gerektiği de vurgulanırken, uzun vadede var olan belirgin eşitsizliklerin giderilmesini sağlayacağı dile getiriliyor.

Vatansever Milyonerler ve eşitsizlik ile yoksulluk üzerine çalışmalar yapan Oxfam’ın birçok kurumla yaptığı çalışmalara göre de; 5 milyon dolar ve üzeri servet sahibi kimseler nezdinde yüzde 2 ile başlayıp ultra varlıklı milyarderlerde yüzde 5’e kadar yükseltilecek kademeli bir vergilendirme sistemi, 2,52 trilyon dolarlık kaynak oluşturabilir. Böylelikle sayıları 2,3 milyarı bulan insan grubunun yoksullukla mücadelesine ve yoksul ülke grubundaki bireylerin sağlık hizmeti ve sosyal güvence olanaklarına katkı sağlanabilir.