Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wall Street tahvil stratejistlerinin bir kısmına göre Fed yetkilileri bu hafta faiz indirimi ihtimaline yönelik açık bir işaret vermekten kaçınabilir. Bu beklenti ABD Hazine tahvillerinde yükseliş bekleyenlerde endişe yaratıyor.

Fed'in 18 – 19 Haziran toplantısı yaklaştıkça -ticaret gerginliğinin küresel büyüme görünümünü gölgede bırakması ve enflasyonbeklentileriin rekor düşük seviyelere inmesiyle- tahvil piyasasının ve birçok ekonomistin 2019'a ilişkin genişleme beklentileri artıyor. ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, Cuma günü gelen güçlü perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerine rağmen 2017'den beri en düşük seviyesine yakın bulunuyor. Ayrıca vadeli kontrat traderları Temmuz'da 25 baz puanlık indirimi fiyatlamış durumda.

Diğer yandan Charles Schwab, TD Securities ve UBS stratejistleri traderların sadece borçlanma maliyetlerinde hızlı bir indirimi icap ettiren ticaretten kaynaklı negatif sonuçları fiyatlayarak yanıldığını söyleyenler arasında bulunuyor. Birçok Fed gözlemcisi ekonomik olumsuzlukların merkez bankasının politika duruşunda “sabırlı” söylemini terketmesi için yeterli olduğunu düşünüyor. Ancak söz konusu üç kurum, ticaret konusunda bir çözümün hala mümkün olduğu bu ayki G – 20 zirvesi öncesinde faiz indirimine gidilmesinin erken olacağını belirtiyor.

TD Securities tahvil strateji birim yöneticisi Priya Misra, “Fed iğneyi iplikten geçirmek durumunda. G – 20 toplantısı öncesinde kendilerini kısıtlamak istemeyeceklerdir. ABD Hazine tahvili piyasası bu yıl için kötümserliği fazlasıyla fiyatlamış durumda.” dedi.

ABD 10 yıllıklarının faizi bu haftaya yüzde 2.08 ile 2019 düşüğünün sadece 3 baz puan üzerinden başladı. Piyasanın Fed'in genişlemeye gideceğine ilişkin güvenine yönelik diğer bir gösterge de 2 ve 10 yıllıkların faiz farkının Mart'taki 10 puandan yaklaşık 24 baz puana genişlemesi.

TD, bu ay başında yüzde 2.2 faiz hedefiyle 10 yıllıklarda kısa pozisyon tavsiye etmişti.

Bu ayki zayıf istihdam verisinin bazı ekonomistlerin Fed faiz indirimi beklentilerini değiştirerek Temmuz ayına çekmesine neden olmasına rağmen bazı kurumlar bu yıl için indirim öngörmüyor. Goldman Sachs Group Inc., RBC Capital Markets, TD ve UBS yılın kalanında Fed politikasında değişlik olmasını beklemiyor.

Hem TD hem de UBS stratejistleri 10 yıllıkların faizinin 2019'u yüzde 2.6'da tamamlamasını bekliyor. Ancak tavsiyelerine yönelik aşağı yönlü risk bulunduğunun altını çiziyorlar.