Advertisement
YALOVA ABONE OL

Toplum sağlığı açısından büyük bir tehlike arz eden koronavirüs salgını, tüm dünyada olduğu Ülkemizde de ekonomimizi sarstı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerle birlikte büyük firmalarımızda yaşanan dünyada yaşanan krizden etkilendi.

Kovid-19 salgını süresince birçok şirket, uzaktan çalışmaya başladı, bazıları ise personelini farklı günlerde çalıştırma yöntemini seçti. Salgın sonrasında özellikle hizmetler sektöründe uzaktan çalışmanın daha yaygın olarak kullanılmaya başlandığı bir döneme geçemeye hazırlıklı olmalıyız.

Salgın sürecinin ekonomik boyutun yanında sosyal anlamda da zararı oldu. İnsanların yurtdışı tatillerini daha az tercih etmesi, uluslararası fuar ve konferanslara katılımın azalması ve yabancı karşıtlığının artması gibi ihtimaller, turizm sektörünün bundan sonra zorlanacağına işaret etmektedir.

Ülkemiz bu zorlu süreci bir hayli başarılı bir şekilde yönetti, kamu kendi önlemlerini aldı, sağlık sektöründe dünyanın bir çok ülkesinden çok daha başarılı hizmet verildi, üretim süreci mümkün olduğunca aksatılmamaya çalışıldı, gıda arzı yönünden hiçbir sıkıntı yaşanmadı,ekonomik paketler iş yerlerinin nefes almasını sağladı, işsizlik yaşanmadı, dolayısıyla Dünya koronavirüs salgınını atlatınca bir bocalama dönemi yaşayacaktır, ancak Türkiye tüm dinamikleri ile daha hızlı bir toparlanma yaşayacak ve yükselişe geçecektir.

Yalova ekonomisi de Ülke ekonomisi ile doğru orantı olarak bir yavaşlama yaşasa da genel anlamda iş yerleri faaliyetlerine devam etti, özellikle tersaneler bölgemizde üretim sürdü, ihracat rakamlarımız, mart ayında %47 oranına azalırken ithalatımız %10 arttı. Yalova için çok önemli olan süs bitkileri sektörü özellikle mevsimlik bitki üreticilerimiz yaşanan belirsizlikten dolayı sıkıntılar yaşadı, ancak Anneler günü nedeniyle bir hareketlenme yaşansa da bir çok ürün satılamadı.Yine yıllardan beri Yalova’nın önceliği olan inşaat sektörü de ciddi bir durağanlık sürecine girdi.

İş dünyamız açıklanan ekonomik destek paketlerinden mümkün olduğunca faydalandı ve istihdam oranlarını muhafaza etti. Bundan sonraki beklentiler ise salgın sürecin bir an önce bitmesi ile birlikte ekonomi çarklarının hızlı bir şekilde dönmeye başlamasıdır.

Ekonomik toparlanmanın ne kadar hızlı olacağı; virüsün ne sürede kontrol altına alınabileceği, ve ülkelerin açıkladığı kurtarma paketlerinin ne ölçüde etkili olabileceğine bağlı olacaktır. Ülkeler bu süreçte şirketleri ve istihdamı ayakta tutmayı başardıkları ölçüde Kovid-19 krizinden hem üretim hem de talep anlamında daha hızlı bir şekilde çıkmayı başaracaklardır.

Tahsin BECAN

Yalova TSO Yönetim Kurulu Başkanı