Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Çoğu ekonomist İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faizleri sıfırın altına çekmesini bekleyen traderların arasına katılıyor. Bu durum, ekonomi üzerindeki koronavirüs pandemisinden kaynaklı artan baskıyı ve anlaşmasız Brexit riskini yansıtıyor.

Citigroup Inc. Avrupa araştırma birimi direktörü Christian Schulz, İngiltere'nin Avrupa Birliği'den (AB) yeni bir ticaret anlaşması olmadan ayrılması durumunda, BoE'nin politika faizini 2021 ortasına kadar büyük bir ihtimalle eksi yüzde 0.1'e düşüreceğini tahmin ediyor.

RBC ekonomistlerinin araştırma notunda Kasım başı kadar yakın bir zamanda negatif faiz beklentisi yer alıyor. Borçlanma maliyetleri halihazırda yüzde 0.1 seviyesinde ve merkez bankasından bu ay büyük ölçüde ek varlık alımları beklenirken dikkatler ekonomiyi üç yüz yılın en kötü resesyonundan kurtarabilecek diğer önlemlere yönelmiş durumda.

BoE Başkanı Andrew Bailey ve diğer politika yapıcılar negatif faiz ihtimalini yok saymadı ancak gerçekleşmekten çok uzak olduğunu net bir şekilde ifade etmişlerdi.

Para piyasaları ise haftalardır eksi faiz fiyatlaması yapıyor. Artık yatırımcılar, gecelik faiz swaplarına göre İngiltere'nin Şubat sonuna kadar negatif faiz kulübüne katılacağını düşünüyor. Bazı hazine tahvillerinin faizleri çoktan sıfırın altına gerilemiş durumda.

Citi'den Schulz, bir notunda "AB'nin ortak pazarı ve gümrük birliğinden bu yılın sonunda sert bir çıkış çok erken olur ve göz ardı edilemeyecek kadar yüksek bir ihtimal. Negatif faizler, parasal finansal kuruluşları sarsmaktansa koruyarak özellikle iflasların azaltılmasında etkili olabilir." dedi.

Schulz'a göre daha fazla tahvil alımı ve mali teşvik ilk savunma hattı olabilir, ancak ekonominin muhtemelen yine de daha fazla desteğe ihtiyacı olacak. Tedarik zincirinin büyük ölçüde bozulduğu bir dönemde maliye politikası daha az etkili olabileceğinden para politikası önemli rol oynayacak.

BoE'nin geçen ay yayınladığı bir senaryoda İngiltere ekonomisi bu yıl yüzde 14 daralıyor. Sert bir Brexit yetkililerin beklediği toparlanmayı olumsuz etkileyebilir.