Advertisement

Bu hafta yine oldukça yoğun günler geçirdik.

Dikkatler bu hafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplantısında ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasındaydı. Öte yandan Yunanistan ve kreditörlerinin bilek güreşi de gündemde epey bir yer tuttu.

Merkez Bankası, politika faizi ve koridor faizlerinde indirime gitti. Koridorun üst sınırını 50 baz puan düşürerek TL'yi ucuzlatma yolunda önemli bir adım attı. Fed Başkanı Yellen ise, faiz artırımlarının çok çabuk başlamayacağını işaret ederek uluslararası piyasaları rahatlattı. Yunanistan'ın kurtarma paketinin dört ay daha uzatılması konusunda anlaşmaya varılması da diğer bir rahatlatıcı unsur oldu.

Ancak tam piyasalar yatışıyor derken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası'na ağır eleştirlerine bir yenisini daha ekledi ve Dolar/TL kuru tekrar yukarı hareketlendi. Buna bağlı olarak, bizim de zaten yoğun olan iş akışımız daha da yoğunlaştı.

Seçimlere yaklaştıkça yurtiçi piyasalarda, siyasi kesimden gelen açıklamalarla birlikte, hareketli seyrin devam edecek olması çok yanlış bir tahmin değil. Uluslararası piyasalarda ise, Fed er ya da geç faizi artıracak ve Yunanistan ile anlaşmaya varmaya çalıştığı kurumlar arasındaki çekişme kolay kolay çözüme kavuşacak gibi görünmüyor.

Sözün özü biz BloombergHT.com'cuları yine yoğun günler bekliyor. Neyse biz buna zaten alışığız.

Eleştirilere gelince;

Dikkatli bir okurumuz, "Yellen: Faiz artırımı öncesi sözlü yönlendirme değişecek" haberimizi kastederek, "ikinici paragrafta yazılı olan nokta sözlü yönlendirme değişikliğinin faiz artırımında hemen değişiklik anlamına geldiği ifadesi konusunda şüpheliyim. tam tersi sözlü yönlendirmede değişiklik olması hemen faiz artırımı anlamına gelmeyeceğini ofc'yi direkt bağlamayacağı verilerin esas olduğunu ifade ettiği kanısındayım. saygılar" mesajını yollamış. Gerekli düzeltmeyi hemen yaptık, kendisine dikkati ve özeni için teşekkür ederiz.

"Altın 'Yellen' sonrası sıçradı" başlıklı haberimize ise "Dalgamı geçiyorsunuz ya ne sıçraması olduğu gibi duruyor.Değiştirin başlığı" şeklinde "nazik" bir uyarı gelmiş. Biz hemen habere baktık ve değerli okuyucumuzun pek de haklı olmadığını gördük. Zira Fed Başkanı Yellen'ın faiz artırımının hemen yapılmayacağını işaret etmesi altın için olumu bir unsur ve nihayetinde piyasa da böyle bir değerlendirme yaparak altın almış. Altın fiyatları, okuyucumuz haberi okuduğu sırada gerilemiş olabilir, ancak haberde verilen bilgiler, haber içinde bahsedilen dönem için geçerlidir. Mesela, New York saati ile 09:30'da dendiği zaman, haberde anlatılan fiyat hareketi bu zaman dilimi civarında gerçekleşmiştir.

Diğer bazı "nazik" okuyucularımız ise, "Erdoğan'dan TCMB'ye: Başka bir yere bağımlılığın mı var?" haberimize, "Rezilsin haberturk ve bloomberg", "Satilik bloomberg" gibi "olgun" eleştiriler getirmişler. Bu gibi mesajları fazla ciddiye alıp yanıt vermek aslında zaman kaybı ancak bu ve bu gibi düşüncelere sahip okuyucularımız bir kez daha dikkat etmeli ki, burada konuşan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ve haberin kaynağı da devlete ait Anadolu Ajansı. Piyasalar için bundan daha önemli bir haber olabilir mi? Haber ciddi olmayan bir kaynaktan mı alındı da okuyucularımız bu denli sinirlendi? Haberci olarak görevimiz, taraf olmak ya da yorumda bulunmak değil, olanı yansıtmak. Biz de görevimizi yapmaya çalışıyoruz.

Bir de hepimizi derinden üzen acı bir haber vardı. Edebiyatımızın Ulu Çınarı Yaşar Kemal güzel atlara binip ölümsüzlüğe uçtu. Başımız sağolsun. Işıklar içinde yatsın.

Esenlikler dilerim,

aoz@bloomberght.com

Not: Buraya taşıdığım okuyucu yorumlarının grameri ve noktalama işaretlerinde değişikliğe gitmedim. Kullanılan dil ve noktalama tamamen kendilerine aittir.