Advertisement

FED tutanakları açıklanmadan önce piyasalar oldukça keyifliydi. Son 10, hatta ABD'de 20 yılın en iyi çeyreği geride kalmış, güzel karlar yazılmıştı. Her ne kadar ekonomilerde beklenen toparlanma gelmese de likidite vardı ve artacaktı. Dolayısıyla riskli varlıklar portföylere konmuş, ikinci çeyreğe de aynı umutlarla başlamıştık.

FED bir çuval inciri berbat eder mi?

Yukarıda anlattığım tablo da yatırımcıların en büyük güvencesi Merkez Bankaları ve onların sağladıkları sonsuz(!) ve ucuz likiditeydi. Öyle ya; FED 3 yılda bilançosunu 2.5 katına çıkarmış, ECB sadece 4 ay içinde 1 Trilyon Euro para basmış ve 'oyunda ben de varım' demişti. Buna göre İngiltere, Japonya ve İsviçre Merkez Bankaları da  arka arkaya tahvil geri alımları ile parasal genişlemeye gitmişti.

Dolayısıyla para boldu ve ucuzdu. Gelecekle ilgili olarak da Bernanke daha 1.5 ay önce 'Merak etmeyin para (QE3) masanın üzerinde, ne zaman gerekirse kullanırız' demişti. 

Herşey yolunda giderken FED tutanakları bu işin bu kadar kolay olmadığını şok bir şekilde piyasaya hatırlattı.

Tutanaklardaki ayrıntılar çok çarpıcı;

- ABD ekonomisinde yavaş da olsa % 100 güvenilemeyecek de olsa bir toparlanma görülmektedir,

- Bu toparlanma devam ederken FED'in ekstra para vermesi konusunda ciddi sayıda FED üyesinin çekincesi vardır,

- Tekrar para basmak gerekirse bu ya çekirdek enflasyonun % 2 seviyesinin altına geldiği ya da işsizliğin tekrar yükseldiği noktada olabilir.

Demek ki Ben Bernanke'nin yarattığı algının aksine FED üyelerinin tamamında 'şartlar ne olursa olsun seçim yılı 2012'de piyasaya gereken destek sağlanır' şeklinde bir fikir birliği yokmuş.

Demek ki likidite sonsuza kadar artarak ve ucuz maliyetle piyasasanın emrine verilmeyecekmiş.

Bu mesajı alan piyasa, emtia ve gelişen piyasalar başta olmak üzere riskli varlıklarda sert satışa geçti. Altın bir günde % 2, gümüş % 3, bakır ise % 1,5 değer kaybetti. MSCI gelişen piyasalar endeksi % 1,5 değer kaybederken dolar endeksi günün tek kazananı oldu. ABD doları son 10 günün zirvesine çıkıp tekrar 79,5 seviyesine geldi.

Yani FED piyasaların pişmiş aşına su katmış oldu.

Bundan sonra ne olacak?

Piyasalar ilk FED açıklamasına odaklanacak. Özellikle piyasa dostu Bernanke'nin 'merak etmeyin, ben burada olduğum sürece likidite sorunu olmaz' şeklinde bir açıklaması şaşırtıcı olmaz.

Ancak kar suyu bir kere kaçtı ve piyasalar huzursuzlandı. İkinci çeyreğin daha zor geçeceğini dün yazmıştım, üstüne FED'in oyunbozanlığı eklendi.