Advertisement

Bloomberght.com anketine katılanların %61'i bu haftaki Jackson Hole topantısı sonrası FED'in yeni bir parasal genişleme için düğmeye basacağını düşünüyor. Aslında genel piyasa beklentisi de buna paralel. Bernanke yine düğmeye basacak ve piyasaları ipten alacak.

Beklenti bu şekilde olabilir; ancak bu sefer işler bu kadar kolay gitmeyebilir. Özellikle ilk 2 turda basılan o kadar paraya rağmen ekonomilerde istenilen yere gelinememiş olması, Bernanke'ye ciddi bir muhalefet olmasına neden oluyor. Hem FED'in oy veren üyeleri arasında hem de ekonomistler ve akademisler arasında yeni bir para verme operasyonunun sonuçsuz kalacağı yönünde ciddi endişeler hakim.

Diğer yandan Barclay's ve Citibank'tan gelen son açıklamalar işin ciddiyeti konusunda piyasaları bir kez daha uyarır nitelikte. ABD 10 yıllık tahvil fiyatlamasının (%2) normal olmadığını, ya ciddi bir şekilde ABD ekonomisinde resesyon ihtimalinin fiyatlandığını yada FED'in tahvil alımı yaparak yeni bir para verme (QE3) politikasının fiyatlandığını söylüyorlar. Kırk katır mı kırk satır mı gibi. Ya resesyon yada FED'in tekrar piyasalara para dopingi yapması.

FED bu hafta ne diyecek bilmiyoruz ama piyasalara para verip vermesinin yanında parayı nasıl vereceği de çok önemli olacak. İlk iki turda bankalar üzerinden para dağıtan FED, bu sefer Roubini'nin önerdiği gibi altyapı ve teknoloyiye odaklı, istihdam ve verimlilik hedefleyen kamu harcamaları ile mi para verecek? Eğer böyle olursa bunun emtia ve gelişmekte olan ülkelere etkisi ne olacak?

Piyasalar açısında zor ve kritik bir haftaya giriyoruz.Hafta sonunda doğru bir çok soru cevabını bulacak gibi. Ancak enteresan olan, bu gelişmelerin fiyatlanacağı önümüzdeki haftada Türk piyasalarının bayram dolayısı ile kapalı olması.