Advertisement

Nisan ayında uluslar arası piyasalarda yaşanan gelişmeler sonucunda altın fiyatları son yılların en sert düşüşüyle  % 15 geriledi. Çin sanayi üretimi ve büyüme verileri ile ABD verilerinin beklentilerin altında kalması, ABD’de parasal genişlemeye yönelik açıklamaların piyasalar üzerindeki negatif algısı ,Güney Kıbrıs'ın borçlarını ödemek için altın satacağını açıklaması ve bu durumun mali durumunu düzeltmek isteyen diğer ülkeler için de örnek teşkil edeceği endişesi gibi başlıca nedenlerin altın fiyatları üzerinde ciddi satış baskısı yarattığını görmüştük.1350 ons seviyelerinden gelen tepki alımları ile 1485 ons seviyelerine kadar yükselen altın fiyatları daha da yükselmek için yeterli desteği bulamayınca 1430 ons seviyelerinde destek arayışı içine girmiş bulunuyor.

Altın fiyatlarının düşüş trendine girdiğinden bahsetmek için henüz erken olduğunu söylemek yanlış olmaz, ilk aşamada 1400 ons seviyesinin altında kapanış olması ve olası gelebilecek tepki alımlarının yükseliş için yeterli olmaması sonrasında ise satış baskısının devam etmesi halinde düşüş trendine girildiğinden bahsetmek mümkün olabilecektir.

Yine de piyasalarda çok farklı dengelerin olduğunu unutmamak gerekiyor. Bunlardan bir tanesi merkez bankalarının altın tarafındaki yaklaşımları.Bir tarafta mali durumunu düzeltmek isteyen ülkelerin merkez bankaları tarafında altın konusundaki yaklaşımları diğer tarafta da rezervlerinde daha fazla altına yer vermek isteyen ülkelerin merkez bankalarının yaklaşımları. Bir taraf yüksek fiyattan altın satmak isterken diğer taraf ise düşük fiyatlardan altın almak istemektedir.Fiziksel anlamda altın fiyatlarının seyrini etkileyebilecek bu yaklaşımlar piyasalar tarafından takip edilmelidir. Ayrıca mevsimsel olarak fiziki altına talebin artacağı bir dönemdeyiz ki düşük altın fiyatları fiziksel altın talebini olumlu yönde etkileyebilecektir.Ancak bu talebin altın fiyatları üzerinde etkisi ne kadar olacak bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Şimdilik büyük fonların altın satışı tarafında iştahlı olduğunu söylemek mümkün olsa da ABD deki parasal genişlemeye yönelik yapılacak açıklamalar yakından takip edilmelidir.FED’in kendi içinde bile zaman zaman parasal genişlemeye ilişkin eleştirilerin gündeme gelmesi parasal genişlemenin ne kadar başarılı olup olmadığı konusunda piyasaları tedirgin ediyor.Bu durum da altın fiyatları üzerinde etkili oluyor.
Altın fiyatlarının yönünü etkileyebilecek unsurların başında gelen ABD ve Çin verileri ile,ABD’den gelecek parasal genişlemeye ilişkin açıklamalar yakından takip edilmeli. Fiziksel altın talebinin ön plana çıkması bekleniyor , bu durum altın fiyatları üzerinde etkili olabilir.

Uluslar arası piyasalarda yaşanan gelişmelerin içi piyasaya yansımaları yerli yatırımcılar için ders niteliğinde olabiliyor. Önümüzdeki hafta bu konu ile ilgili olarak bazı detayları sizlerle paylaşacağım.

Gökhan Aksu

İstanbul Altın Rafinerisi
Genel Müdür Yardımcısı