Advertisement

Geçtiğimiz yılın Ekim ayından beri altın fiyatlarında kademeli olarak bir düşüş söz konusu. Son bir yıllık altın fiyatlarında %15 ‘e yakın kayıp var ve son bir aylık kayıp yaklaşık %5. Avrupa ekonomik verileri , Çin büyüme ve sanayi üretim verileri , güney kıbrısın altın satacağını açıklaması , petrol fiyatları yönü , ABD ekonomik verileri , altın arz ve talebi , FED’in parasal genişlemeyi ne kadar sürdüreceğine dair söylentiler ve altın fiyatları üzerinde etkisi olabilecek bir çok konu bulunmakta ve bu konular her gün yeni bilgi ve veri akışı sağlamaktadır. Bu bilgi ve veriler ışığında altın fiyatları yön bulmakta olup anlık gelişmelere de  altın fiyatları aşağı ya da yukarı yönlü hızlı tepkiler verebilmektedir. Burada yatırımcılar için en önemli konu piyasaların çok yakından takip edilmesi ve gelişmelerin doğru yorumlanmasıdır. Özellikle altına yatırım yapan küçük yatırımcıların konunun uzmanlarından destek alarak yatırım yapmaları daha faydalı olacak kanaatindeyim.

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta 1.416 ons seviyelerinde tutunamayarak özellikle Cuma günü gelen satışlarla 1.385 ons seviyesinden kapandı. Dar bir bant içinde yön bulma çabalarının devam ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle Fed toplantısına kadar 1.350 – 1420 ons seviyelerinde yatay bir hareket söz konusu olabilir. Gündemin en önemli konusu ise parasal genişlemenin daha ne kadar devam edeceği. ABD ekonomistleri arasında bile bu konu ile ilgili karşı görüşler mevcut ancak ABD eski FED başkanı Alan Greenspan konu ile ilgili net bir açıklama yaparak FED’in varlık alımlarını azaltması gerektiğini vurguladı. Diğer taraftan ABD istihdam  verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve işsizlik oranlarının  %7.5 seviyesinden %7.6 seviyesine çıkması piyasaları da tedirgin etti. Bilindiği gibi FED parasal genişlemeyi işsizlik oranlarının % 6.5 seviyesine gelene kadar sürdüreceğini açıklamıştı. Tabi ki sadece bu orana bağlı kalarak bir karar alınmayacaktır enflasyon , büyüme ,üretim ve benzeri bir çok konuda bu konudaki kararları etkileyecektir ancak öncelik kesinlikle işsizlikle mücadele yani işsizliğin azalması gerekiyor.
İşsizlik azalır , enflasyon düşer , ekonomi canlanırsa parasal genişlemeden vazgeçilebilir bu da doların güçlenmesi altın fiyatlarının düşmesi anlamına gelir. ABD işsizlik verilerine dikkat etmekte fayda var.

Önümüzdeki hafta kritik seviyeler 1.380 ve 1.420 ons seviyeleri.Bir haftada yaşanan %5 lik düşüşe kısa vadeli bir tepki alımı gelebilir ancak 1.400 ons seviyesi etrafında dar bir bant izlememiz mümkün.

İç piyasalarda ise Dolar/TL ‘nin 1.90 seviyelerine kadar yükselmesi TL bazında altın fiyatlarının düşmesini engelledi. Yani ons bazında son bir haftada %5 kayıp yaşanırken altın TL bazında  neredeyse aynı kaldı. Ancak doların gerilemeye başlaması halinde ons bazında altın fiyatları değişmese bile TL bazında kayıp söz konusu olacaktır. O nedenle  TL bazında altına yatırım yapan yatırımcıların dolar fiyatlarını da takip etmesi gerekiyor.

Geçen hafta altın ithalatının arttığından bahsetmiştik , bu durumun da hem mevsimsel hem de altın fiyatlarında yaşanan hızlı düşüşten kaynaklandığını belirtmiştik. Borsa İstanbul A.Ş.bünyesine katılan İstanbul Altın Borsası verilerine göre ithalat dışında borsada işlem miktarı da artmış durumda . Buna göre 2013 yılının ilk beş ayında yaklaşık 204 tonluk bir işlem hacmi söz konusu. Yani 10 milyar doların üzerinde bir hacimden bahsediyoruz. Bu sadece borsada yapılan ve alım satıma konu olan hacim , serbest piyasadaki hacmi tahmin etmek çok zor ama kesinlikle daha fazla olduğunu tahmin ediyorum.
Diğer taraftan darphane verilerinden bahsetmek istiyorum.Yani ziynet altın üretimi hakkında kısa bir paylaşımda bulunmak istiyorum. Nisan ayı içinde yaşanan altın fiyatlarındaki hızlı gerileme neticesinde piyasada fiziksel olarak  bulunamayan altının ziynet altın fiyatları üzerindeki etkisi enteresan oldu. Darphaneye kapasitenin üzerinde gelen altın talebi ve piyasada bulunamayan ziynet altınlar, ziynet altın fiyatlarındaki işçiliği bir anda 4.000 -7.000 dolar arasına çıkardı ve her ne kadar altın fiyatları gerilese de ziynet altın fiyatları bu düşüşten aynı paralelde etkilenmedi.bu durum üretim rakamlarına da yansıdı ve darphane Mayıs ayında 17 ton ziynet altın üretimi yaptı , ilk beş aylık toplam üretim 57 tonu geçerek geçen yılın toplamını da aştı. Bu sene belki darphanede bir üretim rekoru kırılabilir tabi ki talep bu şekilde devam ederse.

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi diliyorum.