Advertisement

Hareketli bir yıl bizi bekliyor. FinTech dünyasında yepyeni bir dönem başlayacak. Dijital bankacılık yönetmeliğinin uygulamaya girmesiyle birlikte açık bankacılığın da önü açılacak. Ülkemizdeki FinTech dünyasını bir üst hatta birkaç basamak birden yukarıya taşıyacak dijital ve servis bankacılığı yepyeni kapılar açacak. 2022’de sık sık duyacağımız bir başka konu ise Super App’ler olacak. Aslında her geçen gün başarılı örneklerini duyduğumuz Super App’ler, sadece teknoloji şirketleri ya da FinTech’lerin değil tüm sektörlerin, tüm şirketlerin hatta kamu kurumlarının gündeminde olacak.

Kullanıcıların ihtiyaç duyduğu ya da duyabileceği tüm hizmet, ürün ve çözümlere tek kullanıcı adı ve şifreyle güvenli bir şekilde giriş yaparak ulaşabildiği platformlar olarak özetleyebileceğimiz Super App’in ilk örnekleri, Uzak Doğu’da ortaya çıktı. Örneğin Çin’de bir mesajlaşma platformu olarak hayatına başlayan WeChat, bugün dünyanın en çok kullanılan Super App’lerinden biri. İletişimden alışverişe, hobilerden ulaşıma kadar kullanıcısının birçok ihtiyacına yanıt veren WeChat, özellikle koronavirüsle mücadele dönemlerde Çinlilerin en büyük yardımcısı oldu. Türkiye’den de taze bir örnek verebilirim. Geçen ay İBB tarafından lansmanı yapılan ve KOBIL teknolojisiyle hazırlanan İstanbul Senin Super App’i sayesinde İstanbullular tek bir giriş yaparak gerekli bütün işlemlerini kolaylıkla ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilecekler.

2022’de açık bankacılık Super App’leri, Super App’ler de açık bankacılık uygulamalarını destekleyecek, zira aralarından doğru bir orantı var. Şu soruyu soranlar olabilir: Türkiye’de Super App’lerin olması için neden açık bankacılığı beklemek zorundayız? Aslında değiliz!

Şu anda halihazırda kullanıcılarına birçok seçenek sunan ve Super App olma yolunda ilerleyen platformlar elbette var. Ancak bir uygulamaya tam anlamıyla Super App diyebilmemiz için ödemelere aracılık etmesi, hatta bu alanda alternatifler sunması önem taşıyor. İçinde finans çözümleri bulunan Super App’lerin diğerlerine oranla daha çok tercih edildiği, daha çok kullanıldığı ve günün sonunda gelirlerini daha çok artırdığını tahmin etmek zor değil.

Tüketicinin odak noktası da kolay ödeme

Her geçen gün daha da fazla dijitale yönelen ödeme ve yatırım alışkanlıkları sayesinde finans çözümleri, kullanıcıların günlük bazda kullandıkları hatta günde birkaç kez giriş yaptıkları uygulamalar haline geldi. Alışveriş, para transferi ve diğer işlemler için artık kimsenin nakde ya da banka şubesini ziyaret etmeye ihtiyacı yok, finans uygulamaları üzerinden kolayca, zaman ve mekândan bağımsız olarak işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

İşte bu noktada açık bankacılığın başlaması oldukça önem taşıyor; bankaların verilerini üçüncü partilerle paylaşmaya başlamasıyla birlikte FinTech’ler kısa sürede yeni ve daha pratik finansal çözümler ortaya çıkaracak. Alışverişten, fatura ödemelerine, para transferinden yatırım ürünlerine kadar çok sayıda finans uygulaması, Super App ekosistemi içinde kendisine yer bulacak hatta tercih edilecek. Zira Türkiye nüfusunun hâlâ yüzde 44 gibi önemli bir kısmının bankacılık sistemine dahil olmadığını da düşünürsek… Ortada kocaman bir pasta var!

Hatta işi biraz daha ileri taşıyalım; bu regülasyonlar sonucu FinTech şirketleri arasından finansal bir Super App’in ortaya çıkması hiç de sürpriz olmaz! Bu alanda ilk yatırımcıları arasında yer aldığım Colendi’ye dönük izlenimlerimi paylaşmayı isterim. Tüketicileri, şirketleri ve finans kurumlarını bir araya getirerek bankacılık servislerini demokratize eden bir finansal hizmetler platformu olarak yola çıkan Colendi, 3 milyardan fazla banka hesabı olmayan ve 5 milyardan fazla kredi alamayan kişiyi doğrudan etkileyen kronik bir finansal soruna global bir çözüm olmak hedefiyle ilerliyor.

Colendi, yeni nesil finansal teknoloji çözümlerini yapay zekâ ve büyük veriyle birleştirerek skorlama algoritması üzerine kurulu farklı servisler geliştirdi ve kısa sürede Migros ve Limak gibi platform ortakları, Param ve Kredim gibi stratejik iş ortaklarıylabirlikte bugün itibarıyla 3 milyon kullanıcıya “şimdi al sonra öde” ile hızlı ve kolay krediye ulaşım sağlıyor. Finansal okuryazarlık düzeyini artırarak mikro yatırım platformları aracılığıyla birikim yapabilmelerini sağlamaya çalışıyor. Colendi’nin kısa sürede gördüğü bu ilgi, ülkemizin bu alandaki potansiyeli için sadece bir örnek!

Tüketici yatırım kararlarını kendisi almak istiyor

Açık bankacılık ve Super App’lerin aynı anda trend olması hiç kuşkusuz ülkemiz FinTech ekosistemi için büyük bir nimet. Hem finansal hem de finansal olmayan birçok ürün ve çözüm Super App’lerle çok daha geniş kesimlere ulaşacak, büyük şirketler ve platformların FinTech’lere olan ilgisi artacak, çok sayıda iş birliği haberi duyacağız. Ancak benim kişisel tahminim finansal çözümlere olan ilginin çok daha fazla olacağı yönünde. Birkaç cümleyle neden böyle düşündüğümü anlatayım. Şu anda Super App olma yolunda ilerleyen ya da yeni girişimlerin önemli bir bölümü zaten bir şekilde sanal dünyada yer alıyorlar, ürün satacakları ya da hedef kitlelerine ulaşacakları bir araca sahipler. Eksikliği hissedilen konuların başında alternatif ödeme yöntemleri var. İşte bu nedenle açık bankacılık ve Super App’lerin ortak kümesi FinTech’ler olacak.

Finansal konuların çok daha ilgi çekici olması biraz da ülkenin ekonomik durumuyla ve demografiyle de ilgili. Finansal teknolojiler sayesinde insanlar artık kendi yatırımlarına kendileri yön vermek istiyor, bu nedenle de finansal okuryazarlığa olan ilgi artıyor. Ayrıca nispeten genç bir nüfusa sahip olmamız nedeniyle gençler, alternatif yatırım araçlarına daha çok ilgi duyuyor. Dünyayı ve piyasayı yakından izleyerek kendi yatırımlarına yön vermeyi tercih ediyor.