Advertisement

Önemli haftayı geride mi biraktik? İstihdam, işsizlik rakamları yeteri kadar güçlü mü?
 
ISM, inşaat harcamaları, yeni ev satışları, Fed'in Bej kitabı, ticari açık, GMH… Bu hafta ekonomik veri akisi açısindan yüklü bir haftayi geride biraktik. 5 seans ve gun üstüste iyi gelen ekonomik veriler, 5 gün üstüste Borsayı düşürdü. Tapering gelecek, diye... O korkuyla...

Sonra ekonomik verilerin kralı dedigimiz işsizlik ve istihdam rakamlari Cuma gunu gelir gelmez hem de beklentiden iyi gelmesine ragmen yeşillenen borsalarla karsi karsiya kaldık, şaşirdık.
 
Aslında şaşılacak bir durum yok. Cunku 203,000lik istihdam artisi , ve %7.3ten %7ye dusen issizlik rakami Fed'I yerinden oynatacak kadar guclu rakamlar degil de o yuzden.
 
Bunu nereden anliyoruz? Cuma sabahı Conference Board ekonomistlerinden Kathy Bostjancic ile yaptigim roportaj sirasindan kendisinin de degindigi gibi 17 -18 Aralik'taki Fed toplantisinda, sadece bunu, yani tapering 2014'te yapalim, diyecekler. Çünkü Yellen, Bernanke'nin meyilleri hep teşviği daha güçlü bir ekonomi görene kadar tutalım yaninda. O yuzden numeric hedefleri olan %.6.5 luk issizlik ve %2lik enflasyonu degistirmeseler bile eminim, hemen bunun yanina o zaman buyume de %3un -4 un ustune cikana kadar dokunmayalim diyeceklerdir. Niye surdurulebilir buyume icin.

Zira cuma günü WSJ  Fed için şunu söyledi: Fed 17-18 Aralik tarihinde, eğer rakamlar guclu gelmeye devam ederse, "tapering" düşünebiliriz.

Bunu demelerini beklememizin sebebi bir yandan da en az 300,000'lik bir istihdam görmek istemelerinden kaynaklaniyor. Yani 200 degil de 300 binlik bir oynama Fed'i koltuğundan kaldirirmiş.

Bakalım,görelim.