Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Kritik ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi piyasa aktörleri Fed’den ilk faiz indirimi beklentisini bir ay öne çekerek Kasım ayında fiyatladı.

Fiyatlama, Fed’in faiz kararı sonrası verdiği “faiz artışının masada olmadığı” mesajı sonrasında kısa vadeli tahvillerde ocak ayından beri yaşanan en iyi iki günlük performansın ardından geldi.

İki yıllık ABD tahvilleri salı günkü kapanışa göre 17 baz puan gerileyerek yüzde 4,87’e indi.

Wells Fargo Securities stratejisti Angelo Manolatos, tahvil getirilerinin geçtiğimiz yıl istihdam verilerine tepki olarak büyük dalgalanmalar yaşadığını vurgularken “Büyük bir sürpriz olursa bu tarihi oynaklığın devam etmesini bekliyorum. Ancak sürdürülebilir bir ralli için enflasyon verilerinin daha yumuşak gelmeye başlamasına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine göre nisan ayında Amerikan ekonomisinin 240 bin tarım dışı istihdam yarattığı tahmin ediliyor. Mart ayında istihdam 303 bin gerçekleşerek beklentileri artırmış ve Fed’in şahinleşeceği düşüncesini desteklemişti.

Bloomberg Economics’e göre Fed’in faiz indirimini geciktirmesi durumunda bu yıl sonunda ABD işsizlik oranı yüzde 4,5’e yükselebilir.