Advertisement
HABERLER ABONE OL

Güney Afrika’dan Meksika ve Güney Kore’ye kadar birçok gelişen ülkede traderlar ekonomist tahminlerinin ötesinde faiz artışını fiyatlıyor.

New York’taki AllianceBernstein’de gelişen piyasalar biriminden Shamalia Khan sıkılaşmanın ‘aşırı fiyatlandığını’ söyledi. Bu yönde alınan pozisyonlar, piyasalarda politika yapıcıların aylar süren karantinaların ardından ekonomilerin ısınması için tahminlerin üzerinde faiz artıracağı görüşünü yansıtıyor.

Ancak Fed’in politika duruşuna oldukça duyarlı olan gelişen piyasa varlıkları için bu durum risk teşkil ediyor. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida tahvil alım programını azaltmak için uygun zamanlamayı gelecek birkaç toplantıda görüşeceklerini bildirdi.

Örneğin Meksika’da her ne kadar çoğu ekonomist en az Şubat ayına kadar artış beklemese de swap piyasasında Ağustos ayından itibaren faiz artış döngüsünün başlayacağı fiyatlanıyor.

Benzer durum Güney Afrika için de geçerli. Forward faiz sözleşmelerinde 6 ay içinde 50 baz puanlık artış ihtimali yüzde 70 olarak fiyatlanırken, Bloomberg’in aylık olarak düzenlediği ankette yıl sonuna dek faiz artışı beklenmiyor.

Güney Kore’de de faiz sözleşmelerinde 6 aylık dönemde 25 baz puana yakın artış fiyatlanırken çoğu ekonomist bir değişiklik beklemiyor.

Bu hafta Güney Kore ve Polonya gibi ülkelerde açıklanacak enflasyon rakamları para politikasına dair ipuçları verebilir. Meksika’da da bu hafta açıklanacak enflasyon raporu, para otoritelerinin daha az güvercin tutumu benimseyip benimsemeyeceğini gösterecek.