Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) borç krizini bitirmek için ülke tahvilleri almaya devam etmesi piyasaları olumlu etkiliyor. İtalyan ve İspanyol tahvilleri, bu alımlarla birlikte değer kazandı. ABD endeks vadeli kontratları yükseldi ve bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin son bir ayın en düşük seviyesinden sıçrama yapacağını işaret ediyor.

İki yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 20 baz puan düşerek, Londra saati ile 07:15'te yüzde 6.06'ya geriledi. Avrupa ülkelerinin tahvillerini temerrüte karşı sigortalama primi (CDS'ler) düşerken, euro dolar karşısında yüzde 0.9 değer kazanarak 1.3576 dolar seviyesine çıktı. Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.8 yükselirken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 kaybetti. Avrupa hisselerinin gösterge endeksi, seans başındaki yüzde 0.9'luk düşüşünün önemli kısmını geri aldı. Altın yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,734.22 dolara ulaştı.

Rabobank International'ın Londra ofisinden kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley, "AMB'nin piyasaya girip sorunlu tahvilllerde alım yaptığı her gün, euro olumlu tepki verdi" dedi ve "Avrupa Merkez Bankası'nın ne yapabileceği konusunda devam eden böyle bir psikoloji var ve bu euroya destek oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bugün yaptığı konuşmada, hükümetlerin bölgenin kurtarma fonunu genişletme konusunda zaman kaybatmemesi gerektiğini söyledi. Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ise dün yaptığı açıklamda, Avrupa'nın borç krizini giderme konusunda seçeneklerinin azalmakta olduğunu ve kemer sıkma tedbirlerinin uygulanması konusunda piyasayı ikna etmenin Yunanistan ve İtalya'ya bağlı olduğunu söyledi. Bugün açıklanacak olan ABD öncü göstergeler verisinin ise geçen ay artış göstermesi bekleniyor

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi dokuz baz puan düştü ve İtalya ve Almanya tahvil faizleri arasındaki fark 13 baz puan daraldı. İki yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi sekiz baz puan geriledi. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Avrupa Merkez Bankası bugün de İtalyan ve ispanyol tahvilleri satın aldı. Ancak banka bu konuda bilgi vermedi.