Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, bankanın büyümeyi destekleme çabalarının, mortgage kredilerindeki engellerden olumsuz etkilendiğini belirterek, konut sektörünü iyileştirmek için daha fazla adım atılması çağrısında bulundu.

Florida eyaletinin Orlando kentinde inşaatçılara konuşan Bernanke, on yıllardır mortgage oranlarının düşürülmesi için çalışmış olduklarını, ancak istedikleri ölçüde bir hareketlilik göremediklerini söyledi.

Ekonomik toparlanmanın "sinir bozucu düzeyde yavaş" olduğunu sıkça tekrarlayan Fed Başkanı, para politikasına ilişkin bir açıklamada bulunmadı. Bernanke konuşmasında geçtiğimiz hafta Kongre'ye sunulan Fed'in konut sektörü üzerindeki çalışmasından bahsetti. Bu çalışma, Fed'in yetkililerini aştığını söyleyen yasakoyucular tarafından eleştirilerin hedefi olmuştu.

Bernanke, konut ve mortgage piyasalarının finansal sisteminin toparlanmasını ve kredi şartlarının normalleşmesini yavaşlatabileceğine dikkat çekti ve bankaların konut sektöründeki yükselişin ardından uyguladığı yüksek standartlara dikkat çekerek, bir miktar sıkılaştırmanın gerekli olduğunu "hiç şüphesiz" gerekli olduğunu söyledi.

Ancak Bernanke, bu standartların şu anda hala daha gereğinden fazla sıkı olduğunu, bunun da finansal sistem, inşaat sektörü ve ekonomi için olumsuz olduğunu savundu.