Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Çin'de imalat sanayinin bu ay daha yavaş daralabileceğini gösteren veri sonrası, dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin'de metale yönelik talebin artabileceği beklentisi ile, son beş günde ilk kez yükseldi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1 yükselerek ton başına 7,908 dolara çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 13:32'de 7,883.25 dolara geldi. Kontrat dün itibariyle üç günde yüzde 4.7 düştü.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında 49.1 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri Eylül ayında 47.9 seviyesinde egrçekleşmişti. Çin imalat sanayi PMI'ı böylece 11 ay üst üste 50 seviyesinin altında kaldı ve endeksin sekiz yıllık tarihinde en uzun süreli düşüş dönemini yaşadı. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralmayı işaret ediyor.

Şanghay'da Xinhu Futures Co. analistlerinden Lian Zheng, "istikrar işaretleri var" dedi ve "Bugünkü PMI kötü değil. Piyasa güveninin artmasına yardımcı oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News'un anketlerinin gösterdiği üzere, Çin ekonomisi, liderlerin faiz ve zorunlu karşılıklarda indirime gitmekten feragat etmesine yetecek denli iyileşme gösteriyor. Çeyrek puanlık indirim öngören önceki anketlerin tersine, Çin muhtemelen 2012 yılının sonunda gösterge 1 yıl vadeli borç verme faizini yüzde 6'da tutacak. Eylül ayı tahminlerinin bir tam puanlık zorunlu karşılık öngörmesinin ardından, son anketler, bu oranda yarım baz puanlık indirim olabileceğini işaret ediyor.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Ocak vadeli bakır kontratı fazla değişmeyerek ton başına 57,330 yuanda (9,172 dolar) kaldı. Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.4 yükselerek pound başına 3.5820 dolara çıktı.

LME'de, çinko ve kurşun en az yüzde 0.9'luk yükselişler gösterdi. LME'de altı sanayi metalini içeren endeks dün itibariyle üç günde yüzde 4.7 düşerek 3,312.4 puana indi. Bu, 6 Eylül'den bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Endeks bu ay yüzde 6.7 düştü ve Mayıs ayından bu yana en kötü performansını göstermeye yöneldi.