Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and
Poor’s'un (S&P) üç İspanyol bankasının kredi notunu, ülkenin kredi itibarını işaret ederek düşürmesinin ardından, son dört günde ilk kez değer kaybetti.

Alman tahvilleri, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde iş dünyası güveninin Kasım ayında beklenmedik bir yükseliş göstermesinin ardından güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması ile, erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi. Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvilleri son 11 günde ilk kez değer kaybetti. İspanya tahvilleri, S&P'nin, ülke bankaları için ekonomik risklerin, tüketicilere, şirketlere ve kamu sektörüne kredilerdeki artan risk ortamında, güçlendiğini kaydetmesinin ardından, bu haftaki kazançlarını daralttı.

Dublin'de Danske Bank A/S analisti Owen Callan, "S&P'nin İspanyol bankalarına ilişkin açıklamaları bugün İspanyol tahvillerine bir miktar gevşeklik getirdi" dedi ve "Kre3di derecelendirme kuruluşlarının ispanya konusunda halen oldukça olumsuz olmaları endişe verici. İspanya resmi yardım isteyene kadar, kredi derecelendirme kuruluşları negatif tonda kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 10:28'de yüzde 5.68'e çıktı. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli tahvillerin fiyatı 0.18 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.80 euro düşerek 101.145'e indi. Ancak 10 yıllıkların faizi halen 16 Kasım'dan bu yana 18 baz puanı düşmüş durumda.

İki yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi ise dört baz puan yüselerek yüzde 3.09'a çıktı.