Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, Çin'in  arazi satışlarında yerel hükümet finansman araçlarına (LGFV) bağlılığı ve borçları geri ödemek için arazi fiyatlarını artırmanın sorun yarattığını belirtti.

LGFV'lerin daha olgunlaşmış piyasalardaki belediye tahvillerine benzediğini söyleyen Zhou, her iki barlık aracının da geri ödemeleri fonlamak için gelecekteki kazançlara dayandığına  dikkat çekti. Zhou, "Fark, Çin'in finansman platformu gelir için vergi kazançlarına değil, arazi satışlarına dayanıyor" dedi.

Çin'in hızlı bir şekilde büyümesiyle bazı yerel hükümetlerin şehirlileşmelerini hızlandırmak istediğini ve bunun için çok fazla yatırıma ihtiyaç duyduğunu anlatan Zhou, "Ancak hükümetin finansmanı sınırlı ve ne yapabilirler? O zaman mevcut fonlama açığını kapamak için gelecekteki gelire bakıyorlar" dedi.

Zhou'nun açıklamaları, Çin'in yerel hükümet borçlarındaki 2 yıldan uzun süredir ilk denetiminin sonuçlarının açıklanmasının öncesinde geldi. Ulusal Denetim Ofisi 2011'de yerel hükümet borçlarının 10.7 trilyon yuan olduğunu söylemişti. LGFV'lerdeki şeffaflık eksikliği, Nisan'da Fitch Ratings Ltd.'ın Çin'in uzun vadeli yuan kredi notunu indirmesine neden olmuştu. Çin Temmuz'da inceleme talep etti.