Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Ukrayna'da Kırım referandumu öncesinde ve Çin'in büyümesinin yavaşladığı endişeleriyle 6 ayın zirvesine tırmandı.

Spot külçe altın yüzde 0.5 kadar yükselerek 10 Eylül'den beri en yüksek seviye olan ons başına 1,376.64 dolara çıktı ve artışın 4. gününde Singapur saatiyle 11:24'te 1,371.50 dolardan işlem gördü. Metal 6. haftalık güçlenmeye yönelerek Ağustos 2011'den beri en uzun kazanç serisini yakalıyor.

Altın, Ukrayna'daki sorunlarının zaten Fed'in teşvik azaltımıyla zayıflamış gelişen piyasa varlıklarına zarar vermesiyle bu sene yüzde 14 yükseldi. Bu hafta Çin'den gelen perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri beklentilerin altında kalırken, Kırım 16 Mart'ta yapılacak referanduma hazırlanıyor. ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel referandumun uluslararası geçerliliğinin olmadığını açıkladılar.

"Altın Ukrayna'daki gelişmeler ve Çin'deki yavaşlama endişeleriyle destekleniyor," diyen Hong Kong merkezli Wing Fung Financial Group'un araştırma analisti Ethan Wai, "Hisselerdeki gerileme ve daha zayıf dolar destekleyici güçler," şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi bu sene Çin'in büyüme endişeleriyle yüzde 1.6 geri adım attı ve dört yatırım bankası dünyanın ikinci büyük ekonomisi için beklentilerini düşürdü. Bloomberg Dolar Endeksi bu sene yüzde 0.4 düştü.

Fed Toplantısı

Külçe altının 14 günlük göreceli güç endeksi 70 puana işaret ediyor, bu da teknik verileri takip edenlere fiyatların düşüşe geçebileceğini işaret ediyor.

Bir sonraki toplantısını 18-19 Mart'ta yapacak olan Fed'in son iki toplantısında tahvil alımını azaltmasına rağmen metal bu sene güçlenme kaydetti. Veriler ABD'de perakende satışların son üç ayın ilk ilerlemesini kaydettiğini ve bunun da ekonomik toparlanma görünümünü desteklediğini gösterdi.

Nisan vadeli altın kontratı yüzde 0.3 kadar tırmanarak New York merkezli Comex'te ons başına 1,377 dolara çıktı ve dört günlük artış sonrasında yatay seyirle 1,371.90 dolardan işlem gördü.

Spot gümüş kontratı yüzde 0.3 artışla ons başına 21.2354 dolar oldu. Platin yüzde 0.2 güçlenerek ons başına 1,479.13 dolara, paladyum ise yüzde 0.2 yükselişle ons başına 778.56 dolara ulaştı. İki metal de son 6 haftanın ilk haftalık gerilemesine doğru ilerliyor.