Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'de güncellendi)

Küresel hisse senetleri, yatırımcıların hisse senedi göstergelerini yılın en yükseğine çıkaran isteğinin petrolün beş ayın yükseğine çıkmasına rağmen geri gitmesiyle, düştü. Yen 17 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Alphabet Inc. ve Microsoft Corp., beklentileri karşılayamayan kar açıklamalarının ardından, teknoloji devleri arasında kayıplara öncülük ederken, Nasdaq Bileşik endeksi 10 haftanın en sürt düşüşünü yaşadı. Enerji hisse senetleri petrolün üç haftalık kazancını varil başına 44 dolara taşımasıyla kayıpları dengeledi. Daimler AG, emisyon soruşturması etkisiyle Avrupa hisse senetlerindeki düşüşü hızlandırdı. Japonya para birimi yen, Japonya Merkez Bankası'nın bankalara negatif faiz oranıyla kredi verebileceği olasılığıyla zayıfladı. 

Hisse senetlerini yukarı çıkaran 9 haftalık ralli, yatırımcıların merkez bankalarının benzeri görülmeyen teşviklerinin etkinliğini sorgulamasıyla durdu. Google'ın ana şirketi Alphabet Inc. ve Microsoft'un dün açıkladıkları kar rakamlarının tahminlerin altında kalmasıyla, ekonomik büyümenin şirket bilançolarındaki görünmü hakında fazla güven sağlayamadı. Avrupalı otomotiv üreticileri, Volkgswagen'in emisyon testlerinde usulsüzlük yapmasının ardından yeni denetlemelerle karşı karşıya hale geliyor.

Standard & Poor's 500 Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle fazla değişmedi ve haftalık kazancı yüzde 0.5 oldu. Teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi, Alphabet ve Microsfot'un en az yüzde 5.2 düşmesiyle yüzde 1.5 geriledi. General Electric Co., satışların beklentilerden biraz düşük olmasıyla, karların yükselmesine rağmen düştü. Advanced Micro Devices Inc., ikinci çeyrek kazançlarında beklenenden yüksek tahminde bulunmasıyla sıçradı. McDonald's Corp., karının beklentileri aşmasıyla yükseldi. Caterpillar Inc., ise karlarının beklentileri karşılamamasıyla yüzde 3.4 düştü.

Stoxx Europe 600 yüzde 0.5 düşerek haftalık kazancını yüzde 1.6'ya düşürdü. Daimler yüzde 6.8 düşerek, otomotiv üreticilerini göstergedeki 19 sanayi grubu arasındaki en büyük düşüşe sürükledi. Mercedes-Benz, ABD Adalet Bakanlığı tarafından otomobillerin sertifikasyon sürecini incelemesi talep edildi.

PSA Peugeot Citroen Fransa'daki şirket binasının, emisyon soruşturmasının bir parçası olarak, dolandırıcılık soruşturması kapsamında aranmasının ardından yüzde 2 düştü. Volkswagen AG, önceki beklentisi 6.7 milyar euro olan provizyonunu 16.2 milyar euroya yükseltmesinin ardından yüzde 3.7 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 düştü. Hong Kong'da Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.4 düşerek haftalık gerilemesini yüzde 1'e çıkarttı. Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki yüzde 0.2'lik artış sonrası, gösterge beş gün içinde yüzde 3.9 gerileyerek Ocak'tan beri en kötü haftasını yaşadı.

Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 0.3 yükselerek üç haftalık yükselişini genişletti. Gösterge 20 Ocak'ta en 20 yılı aşkın sürenin en düşüğüne geriledikten sonra yüzde 15 iyileşti.

Jeffrey Currie'nin de dahil olduğu Goldman analistleri, metallerden enerji piyasalardaki sıçrayışın, arz kesintileri gibi kısa vadeli etkenlerden kaynaklandığını ancak uzun vadede aşırı kapasitenin sürmeye devam ettiğini söyledi.

Petrol yüzde 1.3 yükseldi ve New York'ta varil başına 43.73 dolara ilerledi. Haziran vadeli Brent petrolü, yüzde 1.3 yükselerek varil başına 45.11 dolara yükseldi. 10 haftanın dokuzunda yükselen petrol, son 5 günde yüzde 8'den fazla sıçrama gerçekleştirdi.

Gümüş Haziran vadeli kontratları New York'ta yüzde 1.1 düşerek ons başına 16.95 dolara geriledi ve haftalık kazancını 3.9 olarak sonlandırdı. Fiyatlar 1 Nisan'dan beri yaklaşık yüzde 13 arttı ve bu yıl yüzde 23 yukarıda seyretti. Altın vadelileri ise 1.6 düşerek ons başına 1.230 dolara geriledi.

Japonya'daki ilave negatif faiz oranı olasılığı yeni zayılattı ve yen dolar kaşısında yüzde 1.5 düştü. Bu 17 ayın en büyük düşüşüydü.

İngiltere poundu, son yapılan anketlerde İngiltere'nin Haziran'da yapılacak referandumda Avrupa Birliği'nde kalmaya devam edeceği yönündeki güçlü sonuçların etkisiyle, dolar ve euro karşısında ikinci haftalık kazancına yöneldi. Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.4379 seviyesine geldi ve haftalık kazançlarını yüzde 1.2'ye yükseltti. Euro karşısında ise yüz 1.5 güçlendi ve euro başına 78.32 peni oldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, yüzde 0.3 düştü ve haftalık kazancını da yüzde 0.3'e indirdi. Brezilya raeli yüzde 1.3 düşerek kayıplara öncülük ederken, Güney Kore wonu da yüzde 0.9 düştü. Rurs rublesi, dün düşen petrol fiyatlarıyla geriledikten sonra, yüzde 1.4'lük sıçrama gerçekleştirdi.

(23:25'de güncellendi)