Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rusya ve İsrail ile ilişkileri düzeltme yönünde atılan adımların ardından beklenen iyileşme, Salı günü Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen terörist saldırının ardından gerçekleşmeyebilir.

Yurtiçinde son bu yıl gerçekleşen terörist saldırılar ve terör operasyonları nedeniyle, bankalara yaklaşık 17 milyar dolar turizm borcu bulunan ve istihdamın yüzde 8'ini temsil eden turizm sektöründe işler pek yolunda gitmiyor.

Salı günü açıklanan turizm verileri işlerin halihazırda çok da yolunda gitmediğini göstermişti. Türkiye'ye gelen turist sayısı Mayıs ayında 10. ay üst üste düşerek rekor kırmıştı. Ancak, turizmde yaz aylarıyla birlikte yüksek sezona girilirken turist sayısında yaşanan düşüş daha da derinleşiyor. Mayıs'ta Türkiye'ye gelen turist sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35 düştü. Nisan ayında da yüzde 28 düşüş yaşanmıştı.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizm sektörünün 2016 yılının tamamında Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 35 ila yüzde 40 arasında düşüş beklediğini açıkladı. Ulusoy, "Bu yıl yaralarımızı sarıp, 2017'ye bakmalıyız" dedi.

Havacılık hisselerindeki gelişmeler, İsrail ve Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik adımların ve İstanbul saldırılarılarının etkilerini gösteriyor. 

Rusya, Almanya'nın ardından Türkiye'ye en çok turist gönderen ikinci ülkeydi. Ancak, geçtiğimiz Kasım ayında Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ekonomik yaptırımlar sonrasında turizm trafiği sert düştü. Rusya'nın Türkiye'ye yönelik charter uçuşları yasaklamasıyla, Türkiye'ye gelen Rusya vatandaşı turist sayısı Mayıs'ta yüzde 92 düştü.

Turizm sektöründe yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin yumuşak karnı olan cari açık problemini yakından ilgilendiriyor. Cari açık 2011'den bu yana daha çoık enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak daralmış olsa da, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin finansmanı halihazırda yabancı finansman kaynaklara bağlı. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomisler cari açığın bu yıl tekrar genişlemeye başlamasını bekliyor. Katılımcı ekonomistler 2018 sonunda cari açığın GSYİH'ye oranının yüzde 5.1'e gelmesini bekliyor. Deniz Yatırım ekonomisti Özlem Derici'ye göre, turizm sektöründeki kayıplar yaz aylarında en iyi ihtimalle iki katına çıkabilir.

Bloomberg News