Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD'de istihdam artışının beklenenden hızlı gerçekleşmesinin küresel ekonomik toparlanmaya yönelik güveni artırması sonrası yükseldi. Gösterge endeks, son 34 ayın zirvesini daha yukarıya taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.7 yükselerek 1,193.01 puana yükseldi ve Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hindistan'da Bombay Borsası Sensitive Endeksi, şirket karlarına yönelik iyimserliğin yüksek petrol fiyatlarının etkisini gidermesi sonrası yüzde 1.2 yükseldi. Tayland'da SET Endeksi, petrol üreticilerinin hisselerine gelen alımların öncülüğünde yüzde 1.3 yükseldi ve 14 yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Filipinler Borsası Endeksi yüzde 1.9 artarak son üç ayın zirvesine ulaştı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'da ise İMKB 100 Endeksi yüzde 1.24'lük çıkışla 66.528,25 puana yükseldi.

Hindistan'ın en büyük motorsiklet üreticisi Hero Honda Motors Ltd., satışlarının Mart ayında yüzde 24 artışla rekor seviyeye çıkması sonrası yüzde 2 değer kazandı. Tayland'ın en büyük enerji şirketi PTT Pcl yüzde 2.2 yükseldi. Evergrande Real Estate Group Ltd., Hong Kong işlemlerinde, Shanghai Daily'de çıkan bir habere göre şirketin Çin'deki satışlarının rakiplerinin önüne geçmesinin ardından % 6.3'lük bir ralli yaptı.

Nomura Holdings Inc.'nin şef Asya stratejisti Sean Darby, "Asya ihracatı tekrar yukarı hareket ediyor görünüyor" dedi ve "Asya hisse senetlerinin oldukça iyi bir çeyrek dönem geçireceğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Endeksi, bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 1.7 yükseldi ve böylelikle, üçüncü çeyrek ard arda yükseliş gerçekleştirmiş oldu. Gelişen piyasa hisse senedi fonlarına, Japonya'nın toparlanmasına ve ABD ekonomisinin gücüne yönelik iyimserliğin etkisi ile, 30 Mart ile biten haftada 2.6 milyar dolarlık giriş oldu. Ancak yılın ilk çeyreğinde bu fonlardan 24.49 milyar dolarlık çıkış oldu ve bu, 2008'in üçüncü çeyreğinden bu yana en hızlı çıkışı işaet ediyor.