Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in yarın 600 milyar dolarlık tahvil alımını sonlandırabileceğine dair spekülasyonla emtia fiyatları ham petrol, bakır ve gümüş öncülüğünde bir hafta içinde ilk kez geriledi.

24 ham maddeden oluşan Standard & Poor's GSCI endeksi dört seanstaki yükselişini sonlandırdı ve yüzde 0.9'luk düşüşle 745.64 puan olarak 10 Nisan'dan beri en büyük gün içi kaybı gerçekleştirdi. Ham petrol, yüzde 1 gerilerken bakır ise 7 haftanın en düşük seviyesine indi. Altın da 10 gün içinde ilk kez değer kaybetti.

Amerikan Merkez Bankası Fed'in bugün başlayan ve 2 gün sürecek toplantısının ardından yarın ekonomiyi desteklemek için sürdürdüğü ikinci parasal genişlemeyi sona erdirdiğini açıklaması bekleniyor.

24 emtiadan oluşan Standard & Poor’s GSCI Endeksi, geçtiğimiz yıl ABD'nin parasal genişleme politikası ve yatırımcı talebiyle yüzde 37'den fazla ralli yapmıştı. Bakır, altın ve gümüş fiyatları bu yıl rekor seviyelere yükselirken petrolün varil fiyatı ise 2008'de yaşanan ekonomik krizden beri ilk kez 100 doların üzerine çıktı.

Bloomberg anketine katılan 82 ekonomiste göre, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 0 ile 0.25 aralığında tutacak.