Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunanistan'ın kurtarılmasında özel sektör sorumluluğunu destekleyen banka ve finans kuruluşlarının listesini açıkladı.

Listede Akbank da yer alırken, Akbank yetkilileri, Akbank'ın Yunanistan'da ne nakti ne gayri nakdi riski bulunmadığı, Akbank'ın finansal bir desteğin içinde olmadığını, sadece Akbank'ın IIF Yönetim Kurulu üyesi olduğunu için listede yer aldığını bildirdiler.

Avro Bölgesi Liderler zirvesinde onaylanan Yunanistan'ı ikinci kurtarma kurtarma paketinde Avro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'nun payı 109 milyar avro ve ellerinde Yunan tahvili bulunan banka ve finans kuruluşlarının payı 50 milyar avro olarak belirlenmişti.

Kurtarma operasyonunda bankalardan gönüllü olarak ellerindeki Yunan tahvillerini nominal değerinin altında geri satmaları, faiz oranında indirime gitmeleri ya da değiş tokuş yoluyla vadeyi uzatmaları isteniyor.

Bankalar adına Avro Bölgesi'yle pazarlıkları yürüten IIF'den yapılan açıklamada, aralarında Türkiye'den Akbank'ın da bulunduğu 30 finans kuruluşunun Yunanistan'ı kurtarma paketine destek verdiği bildirildi.

Yunanistan'ın kurtarılmasında özel sektör sorumluluğunu destekleyen banka ve finans kuruluşları listesinde Akbank'a ilaveten Allianz, AXA, Banco de Credito de Peru, Bayern LB, BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Dexia, Generali, Munich Re, Swiss Re, HSBC, Intesa, Scotiabank, SEB, Societe Generale, Standard Chartered, ING, KB Financial Group, National Bank of Kuwait, Zurich Financial ve Bank Of Cyprus gibi uluslararası finans kuruluşları ve Alpha Bank, National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus Bank ve Hellenic Bank olmak üzere 5 Yunan bankası bulunuyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) verilerine göre Türk bankalarının toplam Yunanistan riski 2010 yılı sonu itibariyle 107 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.