Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de siyasilerin borçlanma sınırı konusunda henüz anlaşamaması, ülkenin temerrüde düşeceğine ve bunun küresel toparlanmaya zarar vereceğine ilişkin endişeleri artırdı; Asya Borsaları değer kaybetti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.4 geriledi. Satışlarının yüzde 44'ünü Kuzey Amerika'da gerçekleştiren Japon araba üreticisi Honda Motor Corp. da yüzde 1.1 geriledi. Avustralya'nın en büyük bankası Commonwealth Bank of Australia yüzde 1.9 düştü. Çin'de 36 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren  kazasının ardından China Railway Construction Corp.'un hisseleri yüzde 5.1 geriledi.

ABD'nin borçlanma sınırına ilişkin sorunların hisse senedi piyasasının en önemli konusu olmaya devam ettiğine dikkat çeken Colonial First State Global Asset Management'ın analisti Stephen Halmarick, görüşmelerin başarısız olması durumunda ABD'nin notunun düşürülmesi ve ABD ekonomisindeki aşağı yönlü gidişe karşı hazırlıklı olmak gerektiğini savundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 kayıpla 137.67 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 2.5 artışla bu yılki kayıplarını telafi etmişti. Asya hisselerindeki yükselişte AB liderlerinin Yunanistan'a yeni bir kurtarma paketi verilemesini onaylaması etkili olmuştu.