Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası bu yıl yüzde 11'den fazla değer kaybederek Bloomberg tarafından takip edilen 146 ülke parası arasında 145. sırada yer aldı. Sadece Arjantin Pesosu, eski solcu başkan Cristina Fernandez de Kirshner'in -tekrar iktidara geleceği endişesiyle sert satış kaydederek TL'den daha kötü performans gösterdi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) baş ekonomisti Robin Brooks, liradaki seyrin kısmen, Avrupa'nın en büyük yedinci ekonomisinde önemli ölçüde borca bağlı büyümenin doğasına ilişkin kaygıları yansıttığını dile getirdi.

IIF, yeni kredilerdeki çeyreklik değişim ile GSYİH'de sonradan gerçekleşen büyümeyi kıyasladığı, “kredi etkisi” olarak isimlendirdiği bir göstergeyi takip ediyor. Brooks, Türkiye'nin, kredi etkisi göstergesine göre Kolombiya, Rusya, Endonezya ve Brezilya ile birlikte en fazla borca bağlı gelişen piyasalar arasında bulunduğunun altını çizdi.

Brooks, Türkiye'de iki yıl önce küçük ve orta ölçekli işletmelere sağlanan kredilere yönelik devlet garantileriyle birlikte kredilerdeki artışın cari açığı sürdürülemez seviyelere getirdiğine dikkat çekerek kurdaki sert yükselişin ardından 2018'deki daralmayı tetiklediğini söyledi. Bu yıl kredi akışı, büyük ölçüde yurt içi bankaların kredilerini artırmasıyla devam ediyor ve bu, TL üzerinde baskı oluşturuyor.

Brooks, son raporunda “Küresel sermaye piyasalarının daha volatil ve krediye bağlı büyümeyi fonlama konusunda daha az istekli. Bize göre son kredi genişlemesi bu nedenle bir kez daha artan TL volatilitesine denk geldi.” dedi.

Brooks, siyasi gelişmelerin de etkili olduğunu söyledi. Örneğin TL'de geçen yaz görülen sert düşüş ABD'li rahip Brunson'un tutuklanması sonrasında gerçekleşti.

Brooks, “Küresel merkez bankalarının güvercine dönüşüyle bile kredi sorun olmaya devam ediyor.” diye ekledi.

Financial Times