X
HABERLER

Ağbal: 16 Nisan sonrası kur ve faizde olumlu etkiler görülecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "16 Nisan sonrası dönemde kurdaki, faiz oranında kısa vadede olumlu etkiler görülecek" dedi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 16 Nisan'daki halk oylamasına ilişkin, "Türkiye'nin olumlu bir hikayesi olacaksa, bu olumlu hikayenin adı referandumda 'evet' çıkmasıdır. Başka bir seçeneğin Türkiye için olumlu bir hikaye üretme imkanı yok." dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Birçok kentte halk oylaması için çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Ağbal, sahada büyük bir coşku olduğunu söyledi. Ağbal, referandum ve anayasa değişikliğine ilginin her geçen gün arttığını belirterek, son derece olumlu bir kampanya yürüttüklerini, doğruları söylediklerini dile getirdi.

Bakan Ağbal, anayasa değişikliğinin ülkenin geleceğine, istikrarına sağlayacağı katkıyı anlattıklarını vurgulayarak, meydanlarda, salon toplantılarında büyük bir teveccühle karşılaştıklarını, 16 Nisan yaklaştıkça bunun arttığını gördüklerini söyledi.

Vatandaşın ülkenin önünü açacak olumlu değişikliklere hep "evet" dediğine işaret eden Ağbal, "16 Nisan'da da Türkiye'de ihtiyaç duyulan değişimi, dönüşümü sağlayacak olumlu bir anayasa değişikliği yapıyoruz ve vatandaş bunu görüyor." diye konuştu.

Ağbal, bugün itibarıyla piyasalar dahil herkesin "evet" oylarının çoğunlukta olacağına yönelik genel kanaate sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Başından beri piyasalar, analistler, referandum neticesinin 'evet' çıkacağına inandı ve bunu bekledi. Yapılan değişiklik genel itibarıyla Türkiye'de demokrasiyi, milli iradeyi güçlendiren, ülkenin ihtiyaç duyduğu değişimin önünü açan bir anayasa değişikliği. Piyasa her zaman bir ülkede güçlü siyasi ve ekonomik istikrar arar. Piyasa analistleri, yatırımcılar bir ülkeyle ilgili değerlendirme yaparken o ülkede öngörülebilirlik, güçlü ve meseleleri çözebilecek siyasi irade, reform yapabilecek güçlü sisteme sahip olup olmadığına bakarlar. Piyasa mantığıyla baktığımızda yeni sistemin getirdiği en önemli özelliklerden biri, siyasi meşruiyet tabanı son derece geniş, güçlü hükümet modelini getiriyor. Yasama organı da bu sistemde güçleniyor. Dolayısıyla piyasa böyle bir ortamı bekler, böyle bir ortamda o ülkenin daha fazla büyüyeceğini umar ve o ülkeye yatırım yapar. Onun için 16 Nisan'a giderken piyasa sadece sonucu tahmin etmiyor, aslında sonucun 'evet' çıkmasını da istiyor."

Ağbal, "evet" çıkması halinde kısa vadede Türkiye ile ilgili bütün ekonomik parametrelerin istikrar kazanacağını, belirsizliklerin ortadan kalkacağını, reform ve uyum yasalarının çıkacağı dönemin başlayacağını söyledi.

16 Nisan sonrasında kur, faiz oranları, ekonomik büyüme, yatırım harcamaları ve Türkiye'ye gelecek sermaye bakımından kısa vadede olumlu etkilerin görüleceğini belirten Ağbal, "Piyasa da bunu istiyor. Türkiye'nin olumlu bir hikayesi olacaksa bu olumlu hikayenin adı referandumda 'evet' çıkmasıdır. Başka bir seçeneğin Türkiye için olumlu bir hikaye üretme imkanı yok. 17 Nisan'dan itibaren kanaatimce ekonomi siyasetin birinci gündemi olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, orta ve uzun vadede yapısal reform ihtiyacının devam ettiğini, 16 Nisan'ın atlatılmasıyla ihtiyaç duyulan reform niteliğindeki düzenlemelerin art arda yapılacağını, ekonominin üretim tarafını güçlendirecek adımların süratla atılacağını vurguladı.

Ekonominin canlandırılmasıyla ilgili çok sayıda karar aldıklarını hatırlatan Ağbal, şunları kaydetti:

"Bu kararlarla ilgili bir değerlendirme yapıp önümüzdeki aylara, özellikle 2017-2018 yıllarına ilişkin ekonomideki canlılığı tutacak, güçlendirecek ilave teşvik ve destekleri konuştuğumuz günler olacak. 17 Nisan'dan itibaren Türkiye gündeminin birinci sırasına ekonomi oturacak. Ekonominin de 2 temel ayağı olacak, birincisi reform, ikincisi ekonomik canlanmayı daha da güçlendirecek yeni destek ve teşviklerin geliştirilmesi."

Türkiye ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde temellerinin sağlam olduğunu gösterdiğini dile getiren Ağbal, 2017'de büyüme oranının daha yukarıda olması için ihtiyaç duyulan ilave destek ve teşvikler üzerinde de duracaklarını bildirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Yeni sistemde cumhurbaşkanının kendiliğinden kararname çıkarma yetkisini kullanarak asgari ücreti belirlemesi asla söz konusu değil." dedi.

Referandum sürecinde, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 18 yaşında milletvekili olacakların emekli maaşına hak kazanacağı, asgari ücretin kaldırılabileceği gibi bir çok iddianın gündeme getirildiğine işaret eden Ağbal, "Sosyal Sigortalar Kurumunda (SSK) genel müdürlük yapmış ve emeklilik mevzuatını herkesten iyi bilmesi gereken bir siyasi parti liderinin bunları bilmemesi kabul edilemez." diye konuştu.

Ağbal, emeklilik sisteminde yaş ve prim ödeme gün sayısı gibi bir çok parametre bulunduğunu belirterek, "Sosyal güvenlik mevzuatında kişinin emekliye ayrılacağı tarihte, geriye dönük tüm ödemeleri dikkate alınıyor. Hangi statüde, nereden prim ödemiş tek tek ona bakılıyor. Dolayısıyla şu andaki sosyal güvenlik mevzuatına göre, 20 yaşında milletvekili olmuş bir kişi, bir dönem orada çalıştı diye milletvekilliğinden emekliye ayrılmayı kesinlikle haketmiyor. Bu kadar net." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, Türkiye'de hukuk sisteminde önemli değişiklikler getirdiğine dikkati çeken Ağbal, hükümetin, ülkenin sorunlarını çözebilmek için kararname çıkarma yetkisiyle donatıldığını, ancak bu konuda çok önemli sınırlamalar getirildiğini ifade etti.

Ağbal, herhangi bir konuda yasal düzenleme olması durumunda, hükümetin kararname çıkararak onu değiştirmesinin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'de asgari ücretin nasıl belirleneceği özel yasayla düzenlenmiştir. Her yıl aralıkta Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor. İçinde sosyal taraflar, hükümet ve işveren tarafı var. Bu komisyon tarafından müzakereler sonucunda mutabakata varılıyor. Yeni sistemde cumhurbaşkanının kendiliğinden kararname çıkarma yetkisini kullanarak asgari ücreti belirlemesi asla söz konusu değil."

- "Aklın sınırlarını zorlayan açıklamalar bunlar"

Yeni sistemle, cumhurbaşkanının tüm muhtarları görevden alabileceği yönündeki iddialara da değinen Ağbal, muhtarların nasıl seçileceğinin ve görevlerinin nasıl biteceğinin kanunla açık ve net şekilde düzenlendiğini ve cumhurbaşkanının muhtarları görevden almasının hukuken mümkün olmadığını dile getirdi.

Ağbal, siyaseti ahlaki temeller ve doğrular üzerinden yapmak konusunda herkesin dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Aklın sınırlarını zorlayan açıklamalar bunlar. CHP temsilcilerinin ifade ettikleri hususların hepsinde açıkça anayasa değişikliğine aykırı açıklamalar var. Biz bunu söyleyelim, onlar yalanlamaya çalışsın, anlayışıyla hareket ediyorlar. Siyasette ahlak ve erdem her şeyin üzerinde değil mi? Neden vatandaşın aklıyla alay etmeye kalkıyorsunuz? Ne asgari ücret, ne muhtarlar, ne başka bir konu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi üzerinden yalan bir propaganda sürdürüyorlar. Vatandaş da biliyor bunların yalan olduğunu. Herkesi siyasi ahlak ve siyasi erdeme davet ediyorum."

- "Bütçe hakkı güçlendirildi"

Yeni dönemde muhalefetin olmadığı bir bütçe sürecinin kurgulandığı yönündeki eleştiriler anımsatılması üzerine Ağbal, hiçbir şekilde gerçekliği olmayan bir takım açıklama ve değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Ağbal, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki değişime paralel şekilde, Bakanlar Kurulunun bütçe yapma yetkisinin cumhurbaşkanlığı başkanlığındaki hükümet tarafından kullanılacağını ifade ederek, bütçeleri Meclisin yapması ilkesinin korunduğunu, hatta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun yapısının çok daha demokratik bir noktaya getirilerek bütçe hakkının güçlendirildiğini belirtti.

Yeni yıl başladığı halde Bütçe Kanunu'nun kabul edilmemesi halinde mevcut anayasada bir boşluk doğduğunu anlatan Ağbal, yeni anayasada böyle bir durumda Bütçe Kanunu kabul edilene kadar ara dönemde hükümetin ne kadar harcama yapacağına anayasa ile yetki verildiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, mali disiplinle ekonomiye destek verme arasındaki dengeye sonuna kadar dikkat ettiklerini belirterek, "Onun için mali disipline devam edeceğiz." dedi.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Ekonomi ve siyaset gündemi - 6 Ocak 2024 06 Ocak 2024 Cumartesi, 09:26:22 Resmi Gazete'de bugün (06.01.2024) 06 Ocak 2024 Cumartesi, 00:34:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ile görüştü 05 Ocak 2024 Cuma, 21:41:34 Fitch: Kuzey Amerika’daki çoğu finansal sektörün görünümü kötüleşiyor 05 Ocak 2024 Cuma, 20:58:51 Bakan Bolat, TBB Yönetim Kurulu ile bir araya geldi 05 Ocak 2024 Cuma, 19:19:37 ABD’de hizmet sektörü aktivitesi 7 ayın en düşük seviyesinde 05 Ocak 2024 Cuma, 18:38:20