X
HABERLER

Almanya ve Fransa hâlâ ortak noktada buluşamadı

Avrupa'daki krizi aşmak için işbirliklerinin gerektiğinin farkında olan Almanya ve Fransa, yine de ortak bir noktada buluşmayı beceremiyor


Almanya ve Fransa, Avrupa'da hâlen devam eden ekonomik krizi aşmak için işbirliklerinin gerektiğinin farkında olsalar da, Perşembe günü ülke liderlerinden gelen açıklamalar önceliklerin hâlen farklı olduğunu gösteriyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 17 üyeli Euro Bölgesi'nde daha fazla entegrasyonun gerektiğini savunarak, uzun vadede siyasi ve finansal kaynakları bir havuzda birleştirme çağrısında bulundu. Hollande, ekonominin büyümesine yardımcı olmak için bütçe kısıntılarının azaltılmasından yana bir tavır sergiliyor.

Avrupa'nın borçlarının bir havuzda toplanması fikrini reddeden Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise hükümetlerin öncelikle parasal durumlarını düzeltmesi ve reformlar kanalıyla ekonomilerin rekabetçi konuma gelmelerini savunuyor. Merkel Perşembe günü Fransa'da bu reformların önemine dikkat çekti.

Her şeyden önce Avrupa'da ortak bir anlayışa sahip olmanın gerektiğini söyleyen Merkel "Maalesef şu anda bizi güçlendirecek ve büyüme getirecek böyle bir anlayış yok" dedi.

Merkel ve Hollande, Euro Bölgesi'nin Ocak-Mart döneminde 6. kez daralarak tarihinin en uzun süreli resesyonunu kaydettiğini gösteren yeni verilerin ardından konuştu.

Berlin'deki yetkililer bütçe disiplininin çözüm planının bir parçası olması ve uzun vadeli büyüme ile çelişmemesi gerektiği konusunda ısrarcı davranıyor. Almanya aynı zamanda istihdam piyasasının daha esnek hâle getirilmesi gibi yapısal reformların da en az bütçe disiplini kadar önem taşıdığını belirtiyor.

Öte yandan Sosyalist Hollande ise Euro Bölgesi ülkelerinin bütçe ve borçlanma kapasitesi olan ortak bir hükümet kurmak için siyasi ve finansal kaynaklarını birleştirmesi gerektiğini söylüyor.

Hollande, Paris'te Cumhurbaşkanlığı görevinin yıl dönümünde verdiği basın açıklamasında, "Eğer Avrupa harekete geçmezse düşer, hatta haritadan silinir" dedi.

Bütçe disiplini ile büyüme desteği arasında bir dengenin bulunmasının gerektiğini savunan Hollande, Almanya ile aynı görüşlere sahip olmasalar da, aynı sorumluluklarının olduğunu dile getirdi.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Microsoft Mistral AI ile ortaklık kurdu 26 Şubat 2024 Pazartesi, 22:25:49 ABD'den süpermarket zincirlerinin birleşmesine karşı dava 26 Şubat 2024 Pazartesi, 21:37:34 AMB'den enflasyon tahmini 26 Şubat 2024 Pazartesi, 21:22:19 IMF'den G20'ye işbirliği çağrısı 26 Şubat 2024 Pazartesi, 21:08:32 Betam çeyreklik bazda küçülme öngördü 26 Şubat 2024 Pazartesi, 20:32:20 Macaristan, İsveç’in NATO üyeliğini onayladı 26 Şubat 2024 Pazartesi, 19:21:57